Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Sándor
Női nemi hormonok szerepe a regionális agyi vérkeringés szabályozásában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Péter Sándor
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Előzmények: A nemi hormonok (elsődlegesen az ösztrogén) komplex hatásokat fejtenek ki a központi idegrendszerben. A menopausa konvencionális hormon therápiájának neurális és agyi keringési konzekvenciáira vonatkozólag csak adattal rendelkezünk, melyek gyakran egyamásnak ellentmondanak. A női nemi hormonok fiziologiai hatásainak megértéséhez szorosan hozzátartozik az egyes agyi regiók szexuálhormonok iránti érzékenységének vizsgálata. A hypothalamus szerepet játszik a szexuális magatartásban, szabályozza a nemi hormonszinteket és nőkben a menstruációs ciklust, - ugyanakkor ez a regio az autonom idegrendszeri működések legfelsőbb szabályozási szintje és az Arg-vazopresszin neuroszekrécióján keresztül közvetlenül is befolyásolja a keringést. A hypothalamus funkcióit viszont alapvetően befolyásolja a neuronjainak lokális metabolikus igényeihez folyamatosan alkalmazkodó lokális vérellátás szintje és az ezt biztosító komplex mechanizmusok, melyeknek – eddig nem tisztázott módon – a női nemi hormonok is részesei lehetnek.
Cél: A kutatások fő célkitűzése annak tisztázása, milyen szerepe van a női nemi hormonoknak a regionális agyi véráramlás, elsősorban a hypothalamikus véráramlás szabályozásában. Konkrétan: Milyen hatása van az ovariektomiának, az ovariektomia+ösztrogén pótlásnak, az ovariektomia+progeszteton pótlásnak, az ovariektomia+ösztrogén+progeszteron pótlásnak az agyi vérkeringést jellemző legfontosabb paraméterekre, (a) a regionális agyi véráramlás alap értékeire (b) az egyes agyi regiok véráramlási autoregulációjára, (c) az egyes regiók ereinek CO2-érzékenységére, (d) az agyi vértérfogatra, (e) az agyi vértérfogat CO2-szenzitivitására?
Módszerek: Altatott, lélegeztetett patkányokon ovariectomia, illetve postoperatív hormonpótlás. Szisztémás keringési paraméterek ( systoles, diastoles, art. középnyomás, szívfrekvencia) folyamatos mérése. Vérgáz analízis. Hypo-, normo, hyperkapnia létrehozása gázkeverékkel, egyidejű normoxia biztosításával. Regionális agyi véráramlás mérése Hydrogén-gáz clearance módszerrel és laser-Dopper technikával. Teljes (hemiszferiális) agyi vértérfogat mérése szilikon fotodiódás módszerrel. Plazma ösztrogén, progeszteron szint meghatározások

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )