Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Rosivall
Rizikófaktorok a diabeteses nephropathiában - A relaxin, VEGF, TGF-beta és az angiotenzin II összefüggésének vizsgálata-A kardiovaskularis halálozás megelőzése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: László Rosivall
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A renalis betegségek megelőzésével jelentősen lehet csökkenteni a kardiovaszkuláris halálozást. A veseelégtelenség jelentős számú és növekvő csoportját képezik a cukorbetegek. A diabetes késői szövődményei a nephropathia, a neuropathia, a retinopathia és a perifériás mikroangiopathia. Kialakulásuk mechanizmusát csak részben ismerjük, és ez különösen igaz a korai eseményekre, holott a korai stádiumok kezelése lehet a legeredményesebb. A nephropathia az 1-es típusú diabetesek 30-40%-ában alakul ki. A dialízisre kerülő veseelégtelenek legnagyobb részét a cukorbetegek teszik ki. Kezelésük nagy terhet ró a betegekre és a társadalomra. Bár a nephropathia diabetica klinikai jelei a betegség kialakulása után csak évek múlva jelentkeznek, a nephropathia létrejöttéhez szükséges faktorok (endothelialis dysfunctio, hyperglycaemia, inzulin hiány/rezisztencia, stb.) kezdettől jelen vannak. A nephropathia progressziója az egyes betegekben eltérő, amit az ismert pathogenetikai tényezők csak részben magyaráznak. Ez eddig nem ismert moduláló tényezőkre utal. Számos anyagot ismer a tudomány, amelyek részt vesznek a szöveti fibrózis létrehozásában, illetve az extracelluláris mátrix szabályozásában. Ilyen az antifibrotikus hatású relaxin és a VEGF vagy a profibrotikus TGF-. Feltételezzük, hogy ezek hiánya vagy túlsúlya szerepet játszik a diabeteses nephropathia kialakulásában. Ezek, illetve az ugyancsak profibrotikus angiotenzin II befolyásolják egymás aktivitását. E stimuláló és gátló hatások együttesének jelentősége a korai diabeteses nephropathia kialakulásának mechanizmusában még nem feltárt. A progresszió mértékét befolyásoló faktoroknak, illetve kölcsönhatásaiknak jobb megismerése segítené a nephropathia kialakulásának megértését. Ezen anyagok egyúttal olyan markerekként is szolgálhatnának, melyek lehetővé tennék a veseelégtelenségre fogékonyabb betegek korai felismerését, terápiájuk új megközelítését.
Vizsgálataink célja, hogy a diabeteses nephropathia korai/mikroalbuminuriás stádiumában a progresszív szöveti károsodás mechanizmusát tanulmányozva olyan részleteket tárjunk fel, melyek lehetővé teszik előrejelzésre alkalmas rizikótényezők felismerését, illetve esetleg a folyamat lassítását, gátlását.

Hipotézis: Feltételezzük, hogy a relaxin, VEGF, TGF- és angitotenzin II szerepet játszik a nephropathia diabetica pathomechanizmusában, e szövődmény kialakulásának korai stádiumában, a hyperfiltráció, a mikroalbuminuria, az endothel és érkárosodás létrejöttében. Ezen anyagok független rizikótényezőként befolyásolják a diabeteses szöveti károsodást, azaz a diabeteses nephropathia, valamint a kardiovaszkuláris szövődmények kialakulását.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )