Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Rosivall
A renin-angiotenzin rendszer (RAS)

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: László Rosivall
Location of studies (in Hungarian): Kórélettani Intézet
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A RAS hatásának gátlása receptor blokkolókkal, konvertáló enzimgátlókkal nemcsak az egyik leggyakrabban használt gyógyszeres kezelési eljárás, de a RAS hatásának vizsgálata több mint 100 éves története ellenére még ma is rendkívül kiterjedten folyik. Ennek oka, hogy egyre újabb és újabb eredmények születnek, melyek folyamatosan és alapvetően módosítják a rendszer működésével kapcsolatos elképzeléseinket.
Laboratóriumunk a lokális renin-angiotenzin rendszerek közül legkiterjedtebben az intrarenális rendszer hatását vizsgálja a betegágytól a molekuláris szintig. Tanulmányozzuk a RAS hatását a progresszív renális szöveti fibrózisra, a juxtaglomeruláris apparátus morfológiájára különös tekintettel az afferens arteriola endotheliális nanocsatornáinak kialakulására és működésére. Vizsgáljuk a RAS szerepét a diabetes kialakulásában és kölcsönhatását a relaxinnal, a TGF-betaval és a vaszkuláris endotheliális növekedési faktorral. Különös hangsúlyt fektetünk a legújabban felfedezett prorenin receptrokon keresztüli szabályozási lehetőségek jobb megértésére. Vizsgálatainkat kiterjedt hazai és nemzetközi együttműködésben végezzük.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )