Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Miklós Kellermayer
Self-organizing and nanomechanical properties of the actomyosin system

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Miklós Kellermayer
Location of studies (in Hungarian): Biofizikai Intézet
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A miozin a biológiai rendszerek egyik legfontosabb motorfehérjéje, amely számos celluláris folyamatban játszik alapvető szerepet. Egyes izoformái filamentumokat alkotnak önszervező mechanizmusok segítségével. A program célja a miozin filamentumok önszervező mechanizmusainak pontosabb megértése, a filamentum mechanikai tulajdonságainak megismerése, és a miozin motorikus funkcióinak tisztázása.
A kutatási programban titin molekulatemplátra asszociált szintetikus miozin filamentumok sajátosságait vizsgáljuk. Atomerőmmikroszkópos és korrelált fluoreszcencia mikroszkópos technikákkal analizáljuk a kialakult szupramolekuláris komplex szerkezetét és nanomechanikai tulajdonságait. In vitro motilitási próba segítségével mérjük a filamentum rendszer funkcióját. Cél, hogy megismerjük a titin organizációs hatását a miozin filamentum szerkezetére, dinamikájára, mechanikájára és funkciójára.
A kutatási programban különböző humán és állati izomszövetekből preparált miozin motorfehérjék működését vizsgáljuk egy funkcionális assay, az in vitro motilitási próba segítségével. A módszerben egyedi aktin filamentumok mozognak ATP jelenlétében egy miozinnal beborított felszínen. Mérjük a motilitás átlagsebességét, a filamentumok sebességeloszlását, és különböző biokémiai paraméterek hatását a motilitásra. A sebességet korreláljuk a miozin ATPáz aktivitásáral, izoforma típusával, az izomszövet hisztológiai képével, illetve a klinikai kórképpel. Cél, hogy a miozin szöveti és in vitro funkciói közötti kapcsolatot feltérképezzük.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )