Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Miklós Kellermayer
A titin óriás izomfehérje molekuláris biofizikája

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Miklós Kellermayer
Location of studies (in Hungarian): Biofizikai Intézet
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A titin egy multidomén szerkezetű filamentális óriás izomfehérje, amely a harántcsíkolt izom rugalmassátáért, mechanoszenzoros funkciókért és a szarkomer szerkezeti organizációjért felelős. A program célja a fenti különböző funkciók mechanizmusainak vizsgálata molekuláris biológiai, modern mikroszkópos és nanotechnológiai eszközökkel (atomerőikroszkóp, lézercsipesz).
A kutatási programban a titin óriás izomfehérje különleges, egyedi szekvenciájú, úgynevezett PEVK doménjének nem szokványos kálcium-kötési mechanizmusait vizsgáljuk. Fluoreszcencia spektroszkópiai módszerekkel a PEVK domén kálcium-kötését, illetve atomerőmikroszkóppal a kálcium-kötés PEVK domén rugalmasságára kifejtett hatását mérjük. Cél, hogy a PEVK domén kálcium kötési sztöchiometriáját és a kötés erősségét (Kd) megmérjük, illetve a lehetséges kötési mechanizmusokat megállapítsuk.
A kutatási programban a titin óriás izomfehérje Z-csíkban fellelhető doménjeinek lehetséges mechanikai érzékelő funkcióit és mechanizmusait vizsgáljuk. A molekula Z-csík felőli végén található Z1Z2 domének és a telethonin kötődési dinamikáját és mechanikai stabilitását vizsgáljuk lézercsipesz segítségével. Cél, hogy megmérjük a molekulakomplex mechanikai stabilitását.
A kutatási programban a titin óriás izomfehérje M-csíkban fellelhető kináz doménjeinek lehetséges mechanikai érzékelő funkcióit és mechanizmusait vizsgáljuk. A molekula M-csík felőli végén található kináz domén mechanikai stabilitását és erővezérelt aktivációs mechanizmusait vizsgáljuk lézercsipesz, illetve koordinált atomerőmikroszkópia és evaneszcens mező fluoreszcencia mikroszkópia segítségével. Cél, hogy megmérjük a titin kináz mechanikai stabilitását, és a különböző mechanikai erőknél fellépő biokémiai aktiválhatóságát.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )