Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Miklós Kellermayer
Nukleoprotein rendszerek nanomechanikája

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Miklós Kellermayer
Location of studies (in Hungarian): Biofizikai Intézet
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Csak az utóbbi néhány évben került a kutatás és tudományos gondolkodás középpontjába az a tény, hogy a nukleinsav (DNS és RNS) és nukleoprotein (pl. kromatin, kromoszóma) tuajdonságaiban és funkcióiban milyen nagy szerepe van mechanikai tulajdonságaiknak. A programban egyedi DNS és RNS molekulákat, illetve fehérjékkel (hisztonok, nukleokapszid fehérjék, stb.) alkotott komplexeik nanomechanikai tuajdonságait vizsgáljuk modern eszköztár (atomerőmikroszkóp, lézercsipesz, egymolekula fluoreszcencia) segítségével).
A kutatási programban különböző, elsősorban a kromatin és kromoszóma szerkezetben fontos szerepet játszó DNS kötő fehérjék DNS rugalmasságra kifejtett hatását vizsgáljuk, lézercsipesz segítségével, egyedi molekulafonalak szintjén. A DNS modell molekula a lambda fág genomiális DNS-e, amelynek egyetlen, lézercsipesszel megragadott molekulájához adjuk az előre izolált és tisztított fehérjéket (pl. hisztonok). Mérjük, hogy a DNS-fehérje komplex milyen kinetikával alakul ki illetve disszociálódik, és hogy a mechanikai előfeszítettség hogyan befolyásolja a folyamatok sebességét és irányát. Cél, hogy feltérképezzük a mechanikai erők hatását a DNS és kromatin szerkezetére és dinamikájára.
A kutatási programban RNS molekulák és molekula fragmentumok rugalmasságát és tekeredési mechanizmusait vizsgáljuk egyedi molekula szinten, lézercsipesz segítségével. A rekombináns technikákkal előállított molekulafragmentumokat mechanikai erőnek kitéve kitekerjük, majd visszaengedve vizsgáljuk a feltekeredés folyamatát. A vizsgált molekularendszer a Mason-Pfizer Monkey Retrovirus genomiális RNS-e, illetve annak kapszid-fehérje kötő szakaszai. Cél, hogy kapszid fehérjék kötődésének RNS stabilitásra kifejtett hatását megismerjük

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )