Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Miklós Kellermayer
Nanobiotechnológia

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Miklós Kellermayer
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A nanobiotechnológia egy rendkívül dinamikusan fejlődő modern tudományág, amelyben ötvöződnek a molekuláris genetika (biotechnológia) és a nanotechnológia (egyedi molekula biofizika) módszerei. A programban új metodikák és eljárások fejlesztése és alkalmazása történik. Molekuláris fogantyúk tervezése és kidolgozása, továbbá nanomechanikai és fluoreszcens metodikák fejlesztését végezzük.
A kutatási programban olyan nanomechanikai fogantyúk szintézisét végezzük el, amelyek segítségével nagy specificitással, gyors kinetikával és nagy stabilitással tudunk egyedi biomolekulákat megragadni és fogva tartani. A fogantyúk szintézise kémiai és molekuláris genetikai eljárásokkal történik. A fogantyúk nanomechanikai tesztelését lézercsipesz és atomerőmikroszkóp segítségével végezzük.
A kutatási programban különleges, egyedi molekula nanomechanikai és fluoreszcenciás mérések tér- és időkorrelált alkalmazásait fejlesztjük. Atomerőmmikroszkópot kombinálunk evaneszcens mező fluoreszcencia mikroszkópiával. A kombináció a tér- és időskálák kiszélesítését eredményezi. A vizsgált molekularendszerek fluoreszcensen jelölt, vagy GFP-vel konjugált fehérje filamentum rendszerek (titin, GFP-dezmin). Cél, hogy összefüggést keressünk a biomolekuláris rendszerek mechanikai és szerkezeti sajátossságai között.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )