Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Terhességi hypertonia és toxikózis molekuláris mechanizmusai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Miklós Molnár
Location of studies (in Hungarian): Kórélettani Intézet
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A preeklampszia gyakori és nem ritkán súlyos terhességi szövődmény. A koraszülés és a perinatalis halálozás egyik vezető oka. A WHO jelentése alapján minden harmadik-ötödik anyai haláleset okozója. A statisztikák alapján az első-szülők 13.5%-ánál, a multigravidák esetében pedig 7.1 %-nál alakul ki preeklampszia. Főbb tünetei a hypertensio, proteinuria és a magzati növekedés elmaradása, de a nátrium- és vízretenció, májsejtkárosodás, görcskészség, krónikus intravascularis koaguláció és veseelégtelenség is gyakori velejárója. A terhességi-toxémia a "teóriák betegsége". Vizsgálták már az étrend, a dohányzás, az életmód, a földrajzi környezet szerepét, valamint endokrin, véralvadási, immunológiai, genetikai és a prosztaglandin anyagcsere etiológiai jelentőségét is. Az utóbbi évek kutatási szemléletváltásának köszönhetően új távlatok nyíltak a preeklampszia pathomechanizmusának kutatásában. Egyre több kísérletes és klinikai megfigyelés igazolja, hogy a terhességi toxikózis kialakulásában lényeges szerepet játszanak az ereket bélelő endothel sejtek. Az in vitro sejttenyészet elterjedésével nyilvánvalóvá vált, hogy az ereket burkoló sejtek nem passzív szerkezeti elemek, hanem aktív funkcionális rendszerként működnek. Jelentős szerepük van az érizomtónus, ill. homeostasis fenntartásában és szabályozásában. Termelt mediátoraik révén egymással ellentétes élettani hatásokat idéznek elő: vazorelaxáció-vazokonstrikció, anti-thromboticus, ill. thromboticus hatás, fehérvérsejt adhézió-release, stb.
Az elméletek szerint a preeklampszia klinikai tüneteiért az endothel sejtek kóros működése a felelős. A kórfolyamatban a vese mindig érintett. A hisztológiailag igazolt elváltozások szoros összefüggést mutatnak a fehérjeürítés (nem szelektív) mértékével. A glomerulusok térfogata, az endothel- és mesangialis- sejtek hypertrophiájának következtében megnő. A hypertrophizált sejtekben folyadék és lipid akkumuláció figyelhető meg. A mesangialis mátrix mennyisége jelentősen fokozódik, megtartott basalmembrán struktúra mellett. Számos esetben acut tubuláris necrozis, valamint az intravascularis coagulatio és intraglumerularis thrombosis is megfigyelhető.
Az utóbbi évek kutatási eredményei hívták fel a figyelmet arra a tényre, hogy a hyperlipaemia önmagában, ill. hipertóniával szövődve lényeges szerepet játszik a glomerularis károsodás kialakulásában. Közismert, hogy terhesség során a szérum triglicerid koncentrációja megnövekedett. Ez a változás még kifejezettebb preeclampsiás anyák esetében. Kézenfekvő a következtetés, miszerint az endothel sejt funkciójának károsodására kialakuló vérnyomás-emelkedés a hiperlipidaemiával együtt felelős a glomerularis károsodás kialakulásáért. Az endothel funkció romlása a terhesség során az amúgy is fokozott koagulációs készséget tovább fokozza, így DIC (disseminalt intravascularis coagulatio) kialakulására hajlamosít. Preeclampsiában ez a helyzet tovább romlik, hasonlóan a NAME kezelés kapcsán megfigyeltekhez. Fokozódik a thrombocyták adheziója, ill. aggregációja és a glomeruláris trombusképződés. Az aggregáció fokozódásában a csökkent prosztaciklin (PGI2) szintézis is szerepet játszik. A csökkent PGI2 termelés oka az endothel sejt sérülés és a csökkent NO szintézis egyaránt lehet.
Előzetes eredményeink alapján feltételezhető, hogy az endothel funkció (EDRF/NO) szintézisének gátlása önmagában nem elégséges a súlyos preeclampsiás veseelváltozások indukálásához, mivel súlyos veseelváltozás az esetek mintegy 20%-ban alakult csak ki. Ez az arány a klinikumban is hasonló. Az utóbbi évek kutatási eredményei alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a flavonoidok számos betegséget megelőző jótékony hatással (például a szív- és érrendszeri megbetegedések esetén) rendelkeznek. S. Passamonti és munkatársai mutatták ki és igazolták, hogy a májsejteken lévő bilitraszlokáz enzim megtalálható az endothel sejtek felszínén is és lényeges szerepet játszik a flavonoidok transzportjában. Logikusan vetődik fel a kérdés, hogy milyen szerepet játszik a bilitranszlokáz enzim a preeclampszia pathogenezisében?
Kísérleteinkben arra keresnénk a választ, hogy a bilitranszlokáz enzim szerepet játszik-e a preeclampsia pathogenezisében, illetve kapcsolatba hozható-e a preeclampsiában jelentkező veseelváltozások kialakulásával? Reméljük, hogy munkánk segít a klinikai kórkép pathomechanizmusának jobb megértésében és a jelenleginél hatékonyabb terápiás lehetőségek kidolgozásában.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )