Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Eszter Mária Horváth
Oxidatív-nitratív stressz, poli (ADP-ribóz) polimeráz aktiváció és diagnosztikai jelentőségük élettani és kórélettani folyammatokban.

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Eszter Mária Horváth
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az oxidatív-nitratív (ON) stressz, és a következményes poli(ADP-ribóz)polimeráz (PARP) aktiváció jelenlétét, illetve valószínűsíthető kóroki szerepét számos megbetegedés kísérletes modelljében bizonyították, valamint egyes esetekben jelenlétüket klinikai körülmények között is igazolták. A PARP farmakológiai gátlószerei immár a klinikai kipróbálás stádiumában vannak daganatos és akut kardiovaszkuláris betegségekben. Ennek ellenére a tünetek kialakulása előtti megjelenésüket, illetve esetleges prediktív értéküket alig vizsgálták.
Vizsgálataink elsődleges célja olyan módszertan kidolgozása, melynek segítségével akár a klinikumban is hasznosítható szűrő- és prognosztikai vizsgálatok végezhetők. Ehhez először azonosítanunk kell azokat az elváltozásokat, melyekben az ON stressz és PARP aktiváció mérése prognosztikai értékkel bírhat. Ennek során gyulladásos, metabolikus és kardiovaszkuláris betegségek és elő-állapotaik kísérletes modelljeiben határozzuk meg a fenti paramétereket, és vizsgáljuk szerepüket a kórkép patogenezisében, illetve a tradicionális és új kezelési stratégiák hatásmechanizmusában.
Szűrővizsgálatok tekintetében fontos tényező, hogy a szükséges mintavétel a lehető legkisebb megterhelést jelentse a páciens számára. Ennél fogva az ON stressz és PARP aktiváció véralkotókból történő meghatározása kézenfekvő megoldásnak tűnik. Ehhez azonban feltétlenül szükséges az így meghatározott paraméterek és a lokális elváltozások közötti korreláció, illetve összefüggések vizsgálata.
Korábbi kísérletink során több olyan patológiás elváltozást vizsgáltunk, ahol a PARP enzim aktivációját találtuk izolált keringő leukocitákban. Az aktiválódás mértéke jól követte a betegség súlyosságát és az esetleges terápia hatásának kialakulását. Mindezek alapján klinikai körülmények között határozzuk meg az ON stressz és PARP aktiváció jelenlétét, valamint véralkotókban mérhető szintjük esetleges prognosztikai jelentőségét a következő megbetegedésekben.
1. Prospektív klinikai vizsgálat során a terhesség 10-13. hetében a véralkotókban mérhető ON stressz és PARP aktiváció prediktív értékét vizsgáljuk olyan terhességi szövődményekben, mint a gesztációs diabétesz mellitusz, a preeclampsia és az intrauterin retardáció.
2. Krónikus szívelégtelenség esetében szívtranszplantáció során a recipienstől származó szív- és vérmintákban határozzuk meg az ON stresszt és PARP aktivációt, és tanulmányozzuk egymáshoz és egyéb, a betegség súlyosságát jelző paraméterekkel való kapcsolatukat.
3. IBD (inflammatory bowel disease) -ben szenvedő gyermekek véralkotóiban és a bélrendszerből származó biopsziákon határozzuk meg az ON stressz és PARP aktiváció mértékét, és vizsgáljuk, hogy az így mért paraméterek segítségével előrejósolható-e az infliximab kezelés hatékonysága.
További célunk, mely szorosan összefügg az előbbiekkel, hogy validált, laboratóriumi módszer dolgozzunk ki a keringő leukocitákban mérhető PARP aktiváció diagnosztikai értékű meghatározására.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )