Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A koronariabetegség trombotikus vonatkozásai protombotikus állapotok és befolyásolásuk a klinikai gyakorlatban. Az artériás endothelium receptorainak szerepe az atheroth

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Róbert Kiss
Location of studies (in Hungarian): ÁEK ,Kardiológiai Osztály
Abbreviation of location of studies: ÁEK


Description of the research topic:

1. Az ADP és a COX-1 enzim révén keletkező thromboxane A2 központi szerepe az atherosclerotikus plakk felszínén kialakuló primer thrombus létrehozásában régóta ismert, az egyéb thrombocyta aktivátorok által kiváltott szekréciót felerősítve stabilizálják a képződő aggregátumokat. A thyenopyridinek (clopidogrel és ticlopidin) a P2Y12 thrombocyta ADP receptor illetve az aszpirin a COX-1 enzim gátlása révén ezért effektívek a cardiovaszkuláris történések kivédésében, különös tekintettel percutan intervecióra, stent beültetésre kerülő esetekben. A fenti kombinált antithrombocyta kezelés a mai kardiovaszkuláris medicina központi eleme. A téma következő aspektusait vizsgáljuk:
* A purinerg receptorok aktivitásának felmérése, a reziduális thrombocyta aggregáció mértékének meghatározása, a thyenopiridin illetve aszpirin rezisztencia definiálása. Standardizált thrombocyta aggregációs vizsgálatok a pathológiás thrombocyta purinerg funkció dokumentálására: a clopidogrel-target P2Y12, a P2Y1 és a P2X1 purinerg receptorok funkciójának vizsgálata. A leginformatívabb, reprodukálható laboratóriumi tesztek kidolgozása.
* Az aszpirin /clopidogrel rezisztencia jelensége és összefüggése az eltérő prothrombotikus rizikóval: a rezisztencia klinikai jelentőssége, mechanizmusa. Részletes molekulárgenetikai és demográfiai analízis: receptorok funkcionális vizsgálata, expressziós szint mérése, rezisztencia lehetséges mechanizmusainak vizsgálata, adhéziós molekulák (ICAM-1, VCAM-1, E-selectin, P-selectin), receptorok, növekedési faktorok (VEGF, EGF), valamint gyulladásos fehérjék plazmaszintjének meghatározása.). A thrombocyta adaptáció (pl. COX-1 independens folyamatok előtérbe kerülése) analízise. Genetikai háttér elemzése.
* A thrombocyta gátló kezelés optimalizálása, reszponder státusz kialakítása (ismételt mérések, folyamatos monitorozás). Korrelációs vizsgálatok a mortalitás/adverz kardialis események és a biológiai paraméterek között.
2. Prothrombotikus állapotok kezelési stratégiáiban potenciálisan felhasználható antikoagulánsok.
3. Az endothelium az atherosclerotikus láncreakció (endothel diszfunkció, vascularis remodeling, plakk ruptura/erosó, intravasculáris thrombosis) valamennyi lépésében részt vesz; a keringő emelkedett endothelsejtszám az endothel irreverzibilis sérülésére utal. Célunk a keringő endothelsejtek és a kardiovaszkuláris rizikófaktorok összefüggésének vizsgálata, a purinerg receptorok jelenlétének és endothel integritás fenntartásában játszott szerepének tisztázása.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )