Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Transzplantáció aneszteziológiai és intenzív terápiás vonatkozásai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: János Fazakas
Location of studies (in Hungarian): SE-Transzplantációs és Sebészeti Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Nemzetközi és hazai tapasztalat alapján a „cadaver donorok” ellátása során alkalmazott cél orientált intenzív terápia eredményes lehet, így a transzplantálható szervek száma növelhető. Célkitűzésünk az intenzív terápiás beavatkozások, a szervi támogatások illetve a monitorizálás során nyert egyéb eredmények vizsgálata. A végeredmények gyakorlati alkalmazása garantálná a jobb minőségű, hosszabb ideig működő graftok transzplantációját. Az élődonoros transzplantáció területén végzett vizsgálatok célja az élő donor morbiditásának a csökkentése és a rettegett mortalitás totális elkerülése lenne.
A recipiensek számának növekedése mellett Európa szerte a transzplantációra alkalmas graftok száma, relatíve de mind inkább csökken, ez kikényszeríti a marginális donorszervek alkalmazását. A transzplantáció sikere függ a sebészi és az aneszteziológiai sikertől, a „multiorgan donor” kezelésétől és nem utolsó sorban a recipiensek preoperatív állapotától. Célkitűzésünk a recipiensek aneszteziológiai vizsgálatának tanulmányozása az egy szervi elégtelenség okozta több szervi diszfunkció területén, célunk a felesleges vizsgálatok kiszűrése, új algoritmusok felállítása.
A transzplantáció, mint műtéti beavatkozás feltételezi lokálisan a graftban az iszkémiás reperfuziós károsodás (IRI) kialakulását. Célkitűzésünk a reperfúziós szindróma hemodinamikai illetve gyulladásos-koagulációs következményeinek vizsgálata, amelyek számos lehetőséget rejtenek, és amelyeknek végeredményei egy eredményesebb graft reanimációt biztosítanának. A globális hemosztázis beteg ágy melletti vizsgálata egy eredményesebb kezelést biztosít. A globális hemosztázison túl minden szerv saját funkciójának megfelelően szabályozza a hemosztázist kapilláris-endotél szinten. Célkitűzésünk az említett globális folyamatok vizsgálata egy differenciáltgraft orientált hemosztázis kezelés céljából, hiszen a legjobb monitorizálási technikák, a legjobb gyógymódok vagy gyógyszerek alkalmazása is eredménytelen, ha a kapilláris szinten kialakuló minor trombózisok miatt az nem ér célba a sejteknél.
A transzplantáció immunszuppressziót feltételez, amely mellett a rejekció előfordul illetve a fertőzés és a szepszis gyakoribb lehet. Célkitűzésünk a transzplantált betegeknél kialakult immunszupprimált szepszis vizsgálata, illetve egy speciális algoritmus megalkotása, amely segítené a gyakorlati beteg ellátást, hiszen a szteroidot szedő vagy immunszupprimált betegeket a lényeges tanulmányokból mindig is kiszűrték, ezért azok eredményei rájuk csak részlegesen érvényesek.
Összegezve a téma célkitűzései a donortól a sikeres transzplantáción keresztül a recipiensig követhetők aneszteziológiai és intenzív terápiás szempontból.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )