Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Hamar
Az RNS interferencia terápiás alkalmazása vese ischemia-reperfúziós károsodásának kivédésére

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Péter Hamar
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A kutatási téma leírása:
A vese ischemia-reperfúziós károsodása az egyik vezető halálok az intenzív terápiás osztályokon.
A génterápia lehetősége jelenleg az orvostudomány egyik legizgalmasabb kérdése. Az RNS interferencia (RNSi) a géncsendesítés (silencing) egy típusa, melyet elsőként növényekben írtak le. Tuschl és kollégái fedezték fel, hogy RNS interferencia (short interfearing) siRNS-ekkel emlős szövetkultúra sejtekben is kiváltható. Az RNSi-t gerincesekben csak a közelmúltban sikerült in vivo alkalmazni.

Háttér:
A FAS receptor közvetítette apoptosis a post-ischemiás reperfúzió fontos mechanizmusa különböző szervekben így a vesében is. Az akut veseelégtelenség leggyakoribb formája a tubulussejtek ischemiás károsodása mely akut tubuláris nekrózis (ATN) kialakulását eredményezheti. Az ischemiával szemben legérzékenyebb compartment a tubulointerstitium. A sejtpusztulás a fagocitózis túlterhelésével lysosomális enzymek felszabadulásán keresztül gyulladást eredményez. Az ischemiás károsodást a postischemiás mechanizmusok életet veszélyeztető akut veseelégtelenségig amplifikálhatják.
Korábbi vizsgálatainkban kimutattuk, hogy szisztémásan (farokvénán át) adott interferáló RNS (siRNS) segítségével a FAS receptor expressziója hatékonyan gátolható, és ez a kezelés jelentőssen csökkentette egér vese ischemia-reperfúziót követő mortalitást (Hamar et al: PNAS 2004; Rácz, Hamar: CMC 2006).
Jelen kísérteleteinkben az oxidatív stress postischemiás apotózisban játszott szerepét vizsgáljuk siRNS és knockout egértörzsek segítségével.

Célkitűzés:
A NADPH-oxidáz (NOX-4/ Renox/, NOX-2) rendszer postischemiás apotózisban játszott szerepének vizsgálata.

Alkalmazott módszerek:
Kísérleteinket intakt és knockout egereken végezzük. A fehérje (NOX enzimrendszer tagjainak) expresszióját siRNS hydrodynamikus (farokvénán keresztüli) bejuttatásával gátoljuk. Két állatmodellben vizsgáljuk a szeptikus shock (bakteriális endotoxin: LPS) és vese-erek leszorításával létrehozott vese-ischemia-reperfúziós modellben a kezelés hatását a postischemiás apotózis mértékére és a túlélésre. A kezelt és placebo-kezelt veséket morfológiai, immunhisztológiai és molekuláris biológiai módszerekkel dolgozzuk fel.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )