Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Éva Romicsné Görbe
A külső genitálék és az urológiai traktus veleszületett és szerzett elváltozásainak vizsgálata újszülöttkorban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Éva Romicsné Görbe
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A téma célkitűzései

1. Veleszületett, praenatálisan felismert malformációk kezelése újszülöttkorban

A Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján évente csaknem 4000 újszülött jön a világra. A praenatális ultrahangdiagnosztika segítségével a legtöbb esetben kiszűrjük a fejlődési rendellenességeket. A megszületés után az ágy melletti ultrahangvizsgálat és a laboratóriumi és egyéb vizsgálatok megerősítik vagy kizárják a diagnózist. A leggyakoribb rendellenességek a tranzitórikus húgyúti tágulatok. Ezek követése a megszületés után is szükséges.

Nyitott hólyag, hátsó urethra billentyű, multicystas vesedysplasia és hydronephrosis, hydroureter esetén a műtétre való előkészítés a feladatunk. Koraszülés esetén a műtét optimális időpontjának meghatározása, a beteg ellenőrzése. Retrospektív vizsgálatokkal meghatározható a malformációk előfordulási gyakorisága, kimenetele.
Veseagenesia, polycystas vesedysplasia esetén a laboratóriumi és klinikai ellenőrzés utánvizsgálat, ambuláns kontroll formájában történik.

Azok a vese és húgyúti fejlődési rendellenességek, melyek multiplex malformáció részeként észlelhetők, vagy hydrops fetus kialakulásához vezettek a terhesség folyamán, különleges intenzív kezelést (lélegeztetést, intenzív beavatkozásokat) tesznek szükségessé.

2. Retrospektív vizsgálatok a fejlődési rendellenességek gyakoriságának vizsgálatára

3. A vese vagy húgyúti fejlődési rendellenességgel született újszülöttek vizsgálata, a betegség kimenetele annak függvényében, hogy a diagnózis ismert volt-e praenatálisan.

4. Klinikai vizsgálatok systemás fertőzés esetén. Az általános infectio érinti-e a veseparenchymát, okoz-e maradandó elváltozást. A septikus esetek vizsgálata. Utánvizsgálatok: a sepsis maradéktalanul gyógyult-e. A bakteriológiai és laboratóriumi vizsgálatok a klinikánkon történnek (uricult, gyulladásos paraméterek, cytokinek, vérkép, stb.).

5. A műtéti kezelésen átesett betegek adatainak összesítése. Hosszú távú követés.

6. A vizelet kiválasztást befolyásoló tényezők

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )