Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Nándor Gábor Than
A nagy szülészeti kórképek patomechanizmusai, korai predikciója és diagnózisa

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Nándor Gábor Than
Location of studies (in Hungarian): Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika
Abbreviation of location of studies: MAT


Description of the research topic:

A nagy szülészeti kórképek, mint például a koraszülés, méhen belüli retardáció, praeeclampsia, vagy HELLP szindróma kiemelt jelentőségét az adja, hogy a terhesség alatti anyai és magzati morbiditás és mortalitás legnagyobb hányadáért felelősek. Ezen túlmenően a terhesség alatt fellépő szövődményeik az anya és gyermeke testi és lelki egészségét élethosszan károsíthatják. Ezen kórképek kialakulásához az anyai és magzati genom valamint környezeti hatások komplex interakciója vezethet, klinikai manifesztációjukat pedig hosszú tünetmentes preklinikai periódus előzi meg. A nagy szülészeti kórképek változatos etiológiával rendelkeznek. Heterogén kiváltó tényezőik változatos patofiziológiai útvonalak aktiválódását indítják be, melyek végül a szindrómák jellegzetes tünetegyütteseinek kialakulásához vezetnek. Ennél fogva egyfajta biomarker nem alkalmas kialakulásuk korai predikciójára, és egyfajta kezelési séma sem létezhet klinikai tüneteik kezelésére, kialakulásuk megelőzésére. Megfelelő koraterhességi tesztek, melyek ezen kórképek kialakulását előjelezhetnék, valamint hatásos terápiás lehetőségeik nem állnak rendelkezésünkre.
Az „omics” technikák és a rendszerszemléletű biológia alkalmazása a perinatológiai kutatásokban azonban forradalmasíthatja a diagnosztikus és terápiás gyakorlatot. A meghírdetett téma keretén belül a PhD hallgatók nemzetközi kollaborációs kutatásokba kapcsolódhatnak be, amelyek a nagy szülészeti kórképek pathofiziológiai útvonalainak jobb megismerésére, korai előjelzésükre szolgáló, specifikus és szenzitív biológiai tesztek kifejlesztésére fókuszálnak. A vizsgálatok egy része humán biológiai mintákon (pl. lepény, anyai- és magzati vér) történik, melyek egészséges terhesektől lettek gyűjtve, illetve várandós nőktől, akiknél a nagy szülészeti kórképek alakultak ki. A kutatások az „omics” technológiák (transcriptomics, proteomics, stb.), molekuláris biológia, sejtbiológia, hisztopathológia és rendszerszemléletű biológia széles eszköztárára építenek. A nagyszámú biológiai minta párhuzamos vizsgálatai a nagy szülészeti kórképekben pathofiziológiai szereppel bíró gén- és fehérjeexpressziós változások, valamint a megváltozott jelátviteli útvonalak meghatározására fókuszálnak. Az identifikált gén- és fehérjeexpressziós mintázatok a nagy szülészeti kórképek újfajta fenotipizálására adhatnak lehetőséget, és az azonosított gének vagy fehérjék koraterhességi szűrő- és/vagy prognosztikus biomarkerként való alkalmazhatósága is megállapítást nyerhet. A szindrómák korai felismerésére és nyomonkövetésére alkalmas non-invazív tesztek kifejlesztése, valamint terápiás lehetőségek felkutatása is a célok között szerepel.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )