Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Attila Szijártó
KÍSÉRLETES ÉRSEBÉSZET - KLINIKAI ALKALMAZÁSOK

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Attila Szijártó
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A TÉMA CÉLKITŰZÉSEI
• Érsebészeti kórképekben és beavatkozások során fellépő mikrocirkulációs, gyulladásos és molekuláris változások modellezése állatkísérletek során.
• A mikrocirkulációt befolyásoló tényezők, fizikai és kémiai módszerek vizsgálata

Sebészeti beavatkozások és kórállapotok jelentős része ischaemiás károsodással, illetve az ischaemia megszűnését célzó reperfúzióval kapcsolatos. A reperfúziós károsodás paradox módon tovább súlyosbítja a meglévő szövetkárosodást. Az ischaemia-reperfusiós (IR) károsodás mértéke alapvető meghatározója a kirekesztett szerv postoperatív regenerációjának, a műtét kapcsán megjelenő komplikációknak, és így a betegek életkilátásainak. Sebészeti szempontból kiemelkedő jelentőséggel bírnak a napi, olykor rutinműtéteknek számító nagy sebészeti beavatkozások (nagyér rekonstrukciós műtétek stb.) során fellépő szövődmények kivédésére kidolgozott, klinikailag is könnyen használható módszerek.
A program célja, hogy az alábbi, egymással az ischaemiás-reperfúziós károsodásban, illetve azokat mérséklő eljárások kapcsán rokon témákban az alábbi kérdésekre, tudományosan megalapozott, és a klinikai gyakorlat számára is használható műtéti eljárást, metodikát vezessen be:

Alsó végtagi ischaemiás károsodások, távoli szervek és a reperfúziós szindróma mérséklése.
Az alsó végtagi nagyérműtétek ritka, de rettegett szövődménye az ún. reperfúziós szindróma. Jelen klinikai kép még tovább romlik, ha a kórállapot hátterében rupturalt aorta-aneurysma áll, mely shockos állapotot fenntartva tovább rontja a betegek életkilátásait, illetve mélyíti az ischaemia fokát. A hypoxián átesett izomtömegből hirtelen a szisztémás keringésbe kerülő nagy mennyiségű toxicus anaerob anyagcseretermékeknek, gyulladásos mediátoroknak, és az elhalt rostokból kiszabaduló intracelluláris sejtalkotóknak köszönhető hypotensióból, felnőttkori légzési distressz szindrómából (ARDS) és veseelégtelenségből áll. A végtagi vázizomzat ischaemiás rhabdomyolysise kapcsán fellépő postoperativ szövődmény a myonephropathiás metabolicus syndroma, mely súlyos esetben veseelégtelenségig progrediálhat. A postconditionálás egy új sebésztechnikai módszer, melynek során a reperfúzió első perceiben indukált többciklusú, rövid idejű reocclusio mérsékeli a szöveti ischaemiás-repefúziós károsodást.
A postconditionálás során egy ischaemizált szerven a reperfúzió első perceiben alkalmazott többciklusú, ismétlődő, rövid idejű reocclusio mérsékeli a szervkárosodást. Érsebészeti beavatkozások során - az aorta és/vagy alsó végtagi verőerek kirekesztése kapcsán – a végtag ischaemiás-reperfúziós károsodást szenved, ill. esetenként nagyfokú keringés-redisztribúció zajlik le. A műtét szövődményei - távoli szervi károsodásokban, SIRS, ill. akár shock képében megnyilvánuló - ún. reperfúziós-szindrómaként jelentkeznek.
A program célkitűzései: a postconditionálás hatásának vizsgálata aortakirekesztéssel járó érsebészeti modellben. További célkitűzések a postconditionalas alkalmazásával nyert távoli szervi elégtelenségek, szisztémás gyulladásos válaszok vizsgálta. Távolabbi cél egy klinikai algoritmus kidolgozása és alkalmazása nagyérműtétek során.


Akut alsó végtagi kritikus ischaemia kísérletes vizsgálata

Alsó végtagi akut artériás occlusiv betegségek során, az elzáródott artéria által ellátott szövetek különböző fokú ischaemiás károsodást szenvedhetnek. Az alsó végtag ischaemiás tolerancia ideje körülbelül 4 órára tehető humánban, ezen időtartam túllépése után súlyos izomkárosodás jelentkezik, melynek mértéke az ischaemiás idővel nő. Az ischaemiát követő reperfúzió során, paradox módon, további szövődmények alakulnak ki mind lokálisan, mind szisztémásan. A kialakuló kórképet összefoglalóan reperfúziós-szindrómának nevezzük: (1) Lokálisan a végtagi vázizomzat rhabdomyolysise, nekrózisa, a microvasculatúra károsodása, valamint a folyamatok végeredményeként alsó végtagi compartment-szindróma alakulhat ki. (2) A sérült izomtömegből lokálisan felszabaduló toxikus anyagcseretermékek és gyulladásos mediátorok által indukált szisztémás generalizált gyulladásos válaszreakció veszi kezdetét (systemic inflammatory response syndrome, SIRS), mely többszervi elégtelenségig (multi-organ failure, MOF) progrediálhat.
A végtagi akut artériás érelzáródások nagy klinikai jelentőséggel bírnak, hiszen a sokszor hosszú ischaeamiás idők veszélyeztethetik a végtag túlélését, vagy akár végzetes kimenetelűek is lehetnek. A betegségcsoportot összefoglalóan akut végtagi ischaemiának (AVI) nevezzük. Az AVI definíció szerint: a végtag perfúziójának a végtag túlélését veszélyeztető hirtelen csökkenése. Az elzáródást okozhatja embolizáció, lokális thrombózis vagy trauma. Az AVI végállapotát jelző akut kritikus ischaemia az irodalomban nem kellően ismert, így objektív kritériumok nem állnak rendelkezésre a kifejezetten súlyos végtagi ischaemiák kezelésére.
A kritikus végtagi ischaemia (critical limb ischemia, CLI) az irodalomban jól ismert fogalom. Definíció szerint azonban egy krónikus folyamat végállapotát jelöli. Az akut folyamatok végállapotának meghatározása nem egyszerű feladat, ennek ellenére kevés közlemény foglalkozik az irodalomban ezzel a kérdéssel. Az akut végtagi ischaemia végállapotaként létrejövő akut kritikus ischaemia objektív diagnosztizálása jelenleg nem lehetséges. A klinikumban nagy az igény egy nem szubjektív besorolásra, hiszen ezzel a végtag károsodásának stádiumbeosztása objektivizálható lenne. Így a klinikus részére megnyugtató támpontot jelenthet annak eldöntésében, hogy mely végtagot kell biztosan eltávolítani, valamint mely végtag tartható meg nagyobb (akár fatális) szövődmények kialakulása nélkül.
A tervezett téma célja az akut kritikus ischaemia vizsgálatára alkalmas kisállat modell felállítása, melynek további vizsgálatával az akut kritikus ischaemia kritériumainak objektív felállítása válik lehetővé, valamint arra cél a már más modellben hatékonynak talált sebésztechnikai manőver, az ún. postconditionálás, mint az ischaemiás-reperfúziós károsodás mértékét potenciálisan csökkentő technika, hatásának vizsgálata a felállított akut kritikus ischaemiás modellben.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )