Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gyulladásos bélbetegségek és osteopenia

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Miklós Szathmári
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az elmúlt 25 évben, a csont ásványianyag-tartalom vizsgálat modern módszereinek elterjedésével egyértelművé vált, hogy a másodlagos osteoporosisok között a krónikus gyulladásos betegségek jelentős szerepet foglalnak el. E betegségek sorában különös jelentőséggel bír a két legfontosabb krónikus gyulladásos bélbetegség, a colitis ulcerosa és a Crohn betegség. Az IBD (inflammatory bowel disease) és a csontvesztés közötti összefüggés sokrétű. A krónikus gyulladásos folyamat, az ennek során termelődött citokinek – vezető helyen a TNF-alfa – csontvesztést okozó szerepe egyértelmű, ezt más típusú colitises modellben magunk is igazoltuk. A gyulladásos citokinek mellett a krónikus bélbetegséghez gyakran csatlakozó felszívódási zavar, kalcium- és D-vitamin hiány szerepét többen meghatározónak tartják, saját vizsgálataink ezt nem igazolták. Egyértelmű, hogy az e betegségekben gyakran alkalmazott kortikoszteroid kezelés és/vagy immunoszuppresszív terápia szerepet játszik a csontvesztés kialakulásában. Ezt saját korábbi adataink is igazolták. Kétséges azonban, hogy a krónikus kortikoszteroid kezelés egyértelműen kedvezőtlen hatású-e a csontrendszerre, mert elsősorban Crohn betegségben a gyulladásos folyamat kortikoszteroid kezeléssel történő csökkentése a másik oldalon csontvédő hatást tud kifejteni. Saját adataink amellett szólnak, hogy colitis ulcerosában a kortikoszteroid alkalmazása egyértelműen összefüggésbe hozható a csontvesztéssel és annak mértékével, Crohn betegségben azonban előzetes adataink szerint a közepes dózisú kortikoszteroid alkalmazása nem járt többlet csontvesztéssel a kortikoszteroidot nem kapó betegekhez képest. Tisztázatlan az is, hogy a Crohn betegség lokalizációja összefüggést mutat-e a csontvesztéssel, ill. a csökkent ásványianyag-tartalommal.

Korábbi vizsgálataink más betegpopulációkban igazolták, hogy a mellékvesékben termelődő dehidroepiandroszteron (DHEA) és szulfát észtere egyértelmű hatással van a csontanyagcserére. A krónikus gyulladásos állapot a DHEAS szint csökkenésével jár, melynek szerepe a csont ásványianyag-tartalom alakulásában valószínű. Kis születési súlyú egyénekben és posztmenopauzás nőkben ez az összefüggés, legalább részben saját vizsgálataink szerint is igazoltnak tekinthető.

Saját korábbi, a USLA Egyetem Patológiai Osztályával történt együttműködés keretében végzett vizsgálataink szerint elsősorban Crohn betegségben jellemző a fibroblaszt növekedési faktor és a thrombocita eredetű növekedési faktor szintjének emelkedése, melyet mind a szisztémás keringésben, mind pedig a szövettani mintákban igazolni lehetett. E növekedési faktorok csont anyagcserére gyakorolt hatása egyértelműnek tűnik. A gyulladásos bélbetegekben ilyen összefüggés vizsgálata eddig nem történt.

A Doktori Iskola programjának keretében a tudományos vizsgálatoknak a hallgatók számára javasolt jelenlegi irányai a következők:

1. A Crohn betegség lokalizációja és a gyulladásos bélbetegséghez kapcsolódó csontvesztés vizsgálata frissen felfedezett krónikus gyulladásos bélbetegekben
2. A krónikus gyulladásos bélbetegek csont turnoverének vizsgálata a kezelés során, mely eldöntheti, hogy a csontvesztés elsősorban az alapbetegséggel összefüggő jelenség (emelkedett csontforgalmi paraméterek), vagy a kortikoszteroid kezelés következménye (csökkent csontépítésre jellemező csontforgalmi paraméterek megjelenése).
3. Egyes növekedési faktorok (FGF-ek és PDGF) termelődésének vizsgálata, ezek összefüggése a csontforgalmi paraméterekkel és a csont ásványianyag-tartalom alakulásával.
4. A DHEA, DHEAS szint vizsgálata frissen felfedezett gyulladásos bélbetegekben és ennek hosszmetszeti követése a kezelés, illetve obszerváció során párhuzamosan a csontanyagcsere paraméterek követésével (az eddigi vizsgálatok keresztmetszeti vizsgálatok voltak, így oki összefüggés igazolására nem voltak alkalmasak).

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )