Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Ferenc Szalay
Idült májbetegségek extrahepatikus szövődményei, hepatikus osteopathia, autonom neuropathia, Wilson kór génmutációk, a hepatitis C infekció és a májbetegségekhez társuló

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Ferenc Szalay
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Idült májbetegségek extrahepatikus szövődményei, hepatikus osteopathia, autonom neuropathia, Wilson kór génmutációk, a hepatitis C infekció és a májbetegségekhez társuló metabolikus zavarok kutatásaAz idült májbetegek száma hazánkban igen nagy, a májcirrhosis okozta halálozás a negyedik leggyakoribb halálok. Az extrahepatikus szövődmények tovább súlyosbítják a betegek életét.

A hepatikus osteopathia pontos pathomechanizmusa nem tisztázott. Vizsgálataink a predisponáló tényezők és a pathomechanizmus jobb megértését célozzák. Vizsgáljuk a különböző genetikai tényezők, a D-vitamin receptor gén-, az ösztrogén receptor gén polimorfizmust, az IL-1, IL-6, IL-10, TNF, TGF és más cytokin gének polimorfizmusának, továbbá az osteoprotegerinnek a szerepét.

Korábbi vizsgálatainkkal az autonom idegi működés zavarát mutattuk számos májbetegségben. Az autonom neuropathia nem-alkoholos májbetegségekben is megfigyelhető, és a megnyúlt QTc neuropathiás betegekben gyakoribb. Vizsgáljuk az autonom neuropathiát a hepatitis C vírus által okozott májbetegségekben is. Tisztázásra vár, hogy a neuropathia összefügg-e a circadián vérnyomás- és pulsus változásokkal, a baroreceptor érzékenysséggel és hogy ennek van-e prognosztikai jelentősége.

Genetikai faktorok kutatása nemcsak a réz- és vas- anyagcserezavarral járó, hanem az alkoholos és nem-alkoholos májbetegségek keletkezésében (PBC, NASH) is fontos terület. Nemzetközi viszonylatban is jelentős számú Wilson kóros betegen vizsgáljuk génmutációk előfordulását és azok összefüggését a betegség fenotípusával .

Primer biliaris cirrhosis és más idült májbetegségekben az endoteliális funkciót, krónikus C hepatitiszes betegkben az insulin rezisztencia előfordulását és jelentőségét is kutatjuk.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )