Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Zsolt Nagy
Szemlencse elülső tokjának biomechanikai vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Zoltán Zsolt Nagy
Location of studies (in Hungarian): SE Szemészeti KLinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A capsulorhexis az egyik legfontosabb lépés a phacoemulsificatios szürkehályog műtét során. Az ideális rhexis széle intakt és erős, azonban a lencsetok szakadása így is relatíve gyakori komplikáció.1 A tapasztalatok szerint minél nagyobb nyújtási erőre van szükség a rhexis szélének berepedéséhez és minél simább a capsulotomia széle, annál kisebb eséllyel várható annak sugárirányú beszakadása a sebészi manipuláció alatt.2
Az egyik leggyakrabban alkalmazott technika a folyamatos köralakú capsulorhexis (CCC)3, mellyel megfelelően szilárd, mégis rugalmas capsulotomia készíthető. Elvégzéséhez azonban operatőri rutinra van szükség, különösen szűk pupilla, ill. gyenge vörös visszfény mellett. Emellett kivitelezése bonyolult gyermekeknél, akiknek a lencsetokja fokozottan rugalmas.4-5 Intraoperatív tapasztalat, hogy a nagyfokban rövidlátó szemek elülső lencsetokja jobban hajlamos repedésre.
Számos alternatív megoldás született az utóbbi években (Nd:YAG lézer6, UH capsulotomia7, radiofrekvenciás diathermiás capsulotomia8), ám egyik sem terjedt el széles körben.
A femtolézer intraocularis felhasználásával azonban új lehetőség kínálkozik a capsulotomia elvégzésére.9
A femtolézeres cataracta sebészet világújdonságnak számít. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek11-12, azonban számos klinikai vizsgálatot szükséges még elvégezni a módszerrel kapcsolatosan.
Klinikai tanulmányunkban a femtolézeres capsulotomia és a leggyakrabban alkalmazott tokmegnyitási technika (CCC) után megmaradó tokzsák biomechanikai tulajdonságainak leírását tűzzük ki célul, ill. a két technika eredményeit összehasonlítjuk.
Emellett kihasználva azt a tényt, hogy a femtolézeres capsulotomia tökéletesen méretezett és centrált9; új lehetőségek nyílnak a szemlencse elülső tokjának vizsgálatára, hiszen így standardizált vizsgálati anyagot nyerhetünk.
Tervezzük, hogy myop, emmetrop és hypermetrop szemek, ill. különböző életkorú és nemű betegek elülső lencsetokjának biomechanikai karakterisztikáját vizsgáljuk és hasonlítjuk össze.
Kutatásainkat sertés és humán szemeken végezzük. A preoperatív vizsgálatokhoz a legmodernebb eszközöket használjuk. Nyújthatósági próbákat végzünk nagy pontosságú tolómérővel ill. szakítógéppel. A rhexis széleit illetve a lencsetok vastagságát pásztázó elektronmikroszkóppal vizsgáljuk. Eredményeiket gondos statisztikai elemzéseknek vetjük alá.
Jelen ismereteink szerint a femtolézerrel ejtett capsulorhexis biomechanikai karakterisztikáját eddig még nem elemezték. Emiatt úgy gondoljuk, hogy kutatásunk témája aktuális és indokolt, eredményeink pedig közelebb vihetnek minket eme új módszer lehetőségeinek kihasználására és korlátainak feltárására.
Emellett a szemlencse biomechanikai vizsgálatára új lehetőség nyílik a femtolézeres capsulotomia által, így hasznos információkhoz juthatunk a rövid és távollátó betegek szürkehályog műtétjének biztonságosságával kapcsolatban.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )