Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Bálint Nagy
Az ovárium tumorok kialakulásának genetikai vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Bálint Nagy
Location of studies (in Hungarian): SE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az ovarium tumorok a nőgyógyászati daganatok legrosszindulatúbb csoportjába tartoznak. A rosszindulatú petefészek daganatok kb. 90%-a carcinoma. Az ovarium tumor az életkor előre haladtával gyakrabban fordul elő. A familiáris öröklött típus az összes ovarium daganat kb. 5%-a. Magas kockázatú a familiáris petefészek daganatok kialakulása szempontjából azok a betegek, akinek a családjában két vagy több elsőfokú rokonban dokumentáltan petefészek daganat fordult elő. Akinél korábban emlő vagy méhtest rák fordult elő, szintén magas kockázatú csoprtba sorolhatók, az ovarium daganat kialakulása szempontjából. A BRCA1 és BRCA2 mutációk okozzák a petefészekrákok mintegy 10%-át.
A BRCA1 és BRCA2 mutációk meghatározása nagy mintaszámnál segítheti az előfordulási gyakoriságok meghatározását, és e mutációk szerepének a tisztázását hazánkban.
RNS alapú microarray vizsgálatokkal a különböző típusú ovarium tumorok kialakulásában döntő szerepet játszó gének kerülhetnek meghatározásra.
A microRNS-ek fontos szabályozó szerepet játszanak az átírás szabályozásában. Eddig még nem történtek részletes meghatározások a microRNS expressziók vizsgálatára ovarium tumor mintákban.
Az RNSmicroarray és a microRNS vizsgálatok eredményei segíthetik a betegek pontos diagnosztizálását és a hatékony kezelés beállítását.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )