Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Táplálkozás, életmód és májbetegségek

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Gabriella Lengyel
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A halálos kimenetel és a rokkantság több mint fele szívbetegség és stroke következtében alakul ki, évente több mint 12 millió embert érintve. Ennek tekintélyes része megelőzhető az elsődleges kockázati tényezők kiiktatásával, így a helytelen táplálkozás, a fizikai inaktivitás megszüntetésével és a dohányzás abbahagyásával. Jelenleg a világon évente mintegy 17 millió ember hal meg cardiovasuláris megbetegedés következtében. Ez a szám az egész világ összhalálozásának egyharmada. Várhatóan 2030-ra az évi halálozás eléri a 25 milliót. A betegség következtében kifejezetten nő a rokkantak és a rokkantság miatt elvesztett évek száma. Ezzel együtt jelentősen emelkedik az egészségügyre fordított költség. Az Egyesült Államokban 2010-re 15 %-os, 2030-ra pedig mintegy 25 %-os emelkedést jövendölnek. Költséghatékony nemzeti program, valamint egyéni kockázati tényezőket csökkentő életmód jelentős mértékben járulhat hozzá a cardiovasculáris halálozás lesújtó adatainak csökkentéséhez.

Míg az elhízás, legtöbbször a túltáplálás következményeként, egyik legfontosabb kockázati tényezője a cardiovasculáris megbetegedéseknek, ugyanakkor a táplálkozás jelentősége, annak esszenciális alkotói miatt, az egészség megtartásában és a betegségek megelőzésében is felbecsülhetetlen. Egyénileg a vérnyomás és cholesterin szint rendszeres ellenőrzésével, az elhízás megakadályozásával és dohányzás mentes életmóddal mérsékelhetjük azokat a szervezeti elváltozásokat, melyek e betegség halálos következményeit okozzák.

Táplálékunk főalkotói az energiaszolgáltatók: a fehérjék, zsírok és szénhidrátok, de fontos szerepet töltenek be szervezetünkben a minőségi tápanyagok is: vitaminok, vitaminszerű anyagok, antioxidánsok, ásványi anyagok, sók, nyomelemek, élvezeti szerek. Egészségünket számos diétás tényező befolyásolhatja. Ezek lehetnek esszenciális tápanyagok, mint a kalcium, cink, szelén, folsav, C és E vitamin, valamint nem esszenciális kémiai vegyületek.

Az elhízásnak számos következménye van: dyslipidaemia, hypertonia, inzulin rezisztencia, a thrombosis készség fokozódása és endothel dysfunctio kialakulása. Mindez együttesen metabolikus szindróma klinikai képéhez vezet, atherosclerosist és nem-alkoholos steatohepatitist idéz elő. A folyamatban az oxidatív stressz által okozott molekuláris biológiai reakciók jelentős szerepet játszanak.

Szervezetünk fenntartásához kalóriát szolgáltató tápanyagokra (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) és
minõségi táplálék kiegészítõkre (vitaminok, flavonoidok, ásványi anyagok, nyomelemek) van szükség. A táplálékban prooxidáns és antioxidáns anyagok is találhatók. A nyomelemek, köztük a szelén, ugyancsak fontos alkotórészek. A szelén a gluthation peroxidaz mûködéséhez feltétlenül szükséges.

Témák:
Vizsgálataink arra vonatkoznak,
• hogy a táplákozás hogyan segíti elõ a szervezet antioxidáns
védekezését,
• és így bizonyos betegségek megelõzését.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )