Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gábor Katona
Az akut otitismedia neurológiai szövődményeinek elemzése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Gábor Katona
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az acut otitis media (AOM), acut mastoiditis (AM) szövődményei jól ismertek a fül-orr-gégészeti szakirodalomban. Korábban a szeptikus intracranialis szövődmények a betegek életét veszélyeztették. A kezelés változása következtében már a betegek teljes gyógyulását is célul tűzhetjük magunk elé. A neurológiai szövődmények viszont még napjainkban is válságos állapotot eredményezhetnek, meghatározzák a betegek maradványtünetek nélküli gyógyulását.Kevéssé ismert tény, hogy a laterális sinusok anatómiai fejlettsége sokszor eltérő adott egyén jobb és baloldala között, és ennek súlyos következményei lehetnek otogén sinusthrombosis fellépte esetén. A kezelés kapcsán, mely optimális, ha multidiszciplináris keretek között zajlik, gondolnunk kell a szövődmények látást veszélyeztető formáira is. Számolni kell a betegség kapcsán fellépő bénulásokkal és mozgászavarokkal is. Nem lehet elhanyagolni a családok életét sokszor megkeserítő magatartás- és viselkedészavart, figyelemzavart és koordinációs problémákat.
A gyermekneurológusokkal való együttműködés keretében közösen kívánjuk retrospektívan vizsgálni az elmúlt 20 évbena Heim Pál Gyermekkórházban otogén sinus thrombosis miatt kezelt gyermek betegek adatait.

Célkitűzések

1.Egységes diagnosztikus protokoll felállítása a gyermekkori otogén sinusthrombosis kivizsgálására, ebben a társzakmák, köztük a gyermekneurológus szerepének meghatározása.
2.Új, a kezelést és a követést befolyásoló neurológiai szempontok rögzítése.
3.Fül-orr-gégészeti és neurológiai, valamint szemészeti szempontok összehangolása a kezelésben és a követésben.
4.A követés módjának, gyakoriságának és hosszának meghatározása.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )