Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A craniomandibuláris diszfunkció és az általános egészség kapcsolata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Hermann
Location of studies (in Hungarian): SE - Fogpótlástani Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Napjainkban vezető témakörré vált a fogászatban a temporomandibularisizület (TMI) és annak megbetegedései. Tudományos kutatásoknak és epidemiológigi vizsgálatoknak köszönhetően egyre többet tudunk a rágóizület működéséről és annak kóros elváltozásairól. A korábban homályba vesző tünetek és azok gyógyításának hiánya napjaink fogorvosi tudásának köszönhetően a terápia sikerességét vetítik előre. A craniomandibuláris diszfunkció (CMD) egy gyűjtőfogalom,szűkebb értelemben az állkapocsízület és az állkapocs mozgatását végző rágóizmok, tágabb értelemben az egész fej – nyak régió strukturális és funkcionális károsodásának leírására. Három fő tünete a fej- nyak terület fájdalma, a rendellenes állkapocsmozgások és az ízületben keletkező hangjelenségek. Elmondható, hogy a CMD kóreredete multifaktoriális, így a terápiáseljárások is széles skálán mozognak és multidiszciplináris szakorvosi csapat munkáját igényli.
A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján működő állkapocsízület szakrendelésen naponta több páciens jelentkezik, akik egészségügyi állapotának romlása nem csupán a rágóizületben keletkező elváltozásokra korlátozódnak. Megfigyelhető összefüggés az általános egészségügyi állapot és az izületi diszfunkciók között, azonban a pontos összefüggések tisztázása a jövő kutatásainak feladata. Az állkapocsízületi problémákkal foglalkozó szakrendelések száma ma Magyarországon meglehetősen limitált, az igény a betegek részéről a képzett orvosok iránt egyre kifejezettebb, egyre több pácienst utalnak be Klinikánkra a kollégák, amely azt bizonyítja, hogy szükségünk van tudományosan is megalapozott szakmai irányelvekre.
Acraniomandibuláris diszfunkcióval rendelkező páciensek általános egészségi állapotának vizsgálata tehát aktuális és teljes egészében még feltáratlan téma.


Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )