Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Dénes
A szekunder károsodások jelentősége a mozgásszervi rehabilitáció során

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Zoltán Dénes
Location of studies (in Hungarian): Eötvös Loránd Tudományegyetem
Abbreviation of location of studies: ELTE


Description of the research topic:

A különböző mozgásszervi károsodások függetlenül attól, hogy azokat fejlődési rendellenesség, baleseti sérülés, gyulladásos, degeneratív vagy daganatos betegség okozta, gyakran vezetnek másodlagos károsodásokhoz, az ember tevékenykedő képességének akadályozottságához, valamint a mozgáskárosodott ember társadalmi életben való részt vételének, szerepei betöltésének, élethelyzetekben való megfelelésének korlátozottságához. Mindezek együttesen kedvezőtlenül befolyásolják az érintett személy életminőségét, családjának funkcióképességét és jelentős anyagi terhet rónak a társadalomra. Utóbbinak egyik ismert megnyilvánulása a mozgásszervi betegségek jelentős szerepe a táppénzes napok, valamint a rokkantnyugdíjas személyek magas számának alakulásában.

A rehabilitáció jelentősége tehát messze túlmutat az érintett ember állapotának, helyzetének javításán. Ennek ellenére sikere elsősorban a fogyatékos ember rehabilitációs módszereinek fejlesztésétől függ. A rehabilitációs szükségleteket csak megfelelően alkalmazott funkcionális felmérés alapján lehet felismerni. A speciális diagnosztikus módszerek és terápiás–rehabilitációs módszerek egymással kölcsönhatásban fejlődnek.

A rehabilitációs osztályra történő felvételkor az állapot felmérés során sok esetben a primer károsodással közvetlen okozati összefüggésben nem lévő szekunder károsodások is észlelhetők. Ezek a fogyatékosságot is súlyosbíthatják, és életminőség romláshoz is vezethetnek. Egy részük iatrogén ártalomként értékelhető. A leggyakoribb szekunder károsodások a decubitus, a kontraktúra, légúti károsodások (trachea stenosis, aspirációs pneumónia), tracheo-oesophagealis sipoly, uroinfekció ill. az immobilizációs szindróma. Mindezek az eredeti károsodással együtt súlyos lelki károsodások kialakulást is előidézhetik, kockáztatva a fogyatékos ember aktív részvételét a rehabilitáció folyamatában. Ezért a másodlagos károsodások kialakulási mechanizmusának, korai diagnosztikájának, kezelésük módszereinek a rehabilitációra, illetve a hosszú távú egészségi állapotra és az életminőségre gyakorolt hatásának vizsgálata indokolt. A keletkező eredmények elősegíthetik a prevenciót, javíthatják a rehabilitáció eredményességét, valamint az érintett emberek életminőségét.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )