Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Új kitozán tartalmú antimikrobiális polimerkomplex szintézise, karakterizálása és fogorvosi alkalmazhatóságának vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Hermann
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az elmúlt évtizedekben a konvencionális gyógyszergyártásban jelentősen csökkent az új hatóanyagok előállítása, ugyanakkor a polimerek egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerülnek. Ezek közötttalálunk természetes- és szintetikus eredetűeket is. A kitozán egy jól ismert természetes lineáris poliszacharid. A nemzetközi irodalomban az antimikrobiális tulajdonságával foglalkozó cikkek száma mára már ezres nagyságrendű. Fogorvosi felhasználásával a világon csak néhány kutatócsoport foglalkozik.
A kitozánkémiai ésfizikai tulajdonságai lehetőséget adnak arra, hogy összekapcsoljuk más anyagokkal. Több más polimerhez hasonlóan, könnyen hoz létre komplexeket fémekkel, rézzel, cinkkel, vassal(1). Tervezett munkánkban, nano méretű ezüst granulumokkal képeznénk polimer-komplexet, amelytől az antimikrobiális hatás erősödését várjuk.
A komplex mindkét összetevője jelentős toxikus hatással rendelkezik, baktériumokra és gombára. A kitozán hipoallergén, biodegradábilis és biokompatibilis, amely magyarázza, hogy intenzív kutatásokat folytatnakfelhasználásával az egészségügy területén(2). Vérzés- és fájdalomcsillapító hatása miatt a sebellátásban már hatékonyan kipróbálták(3). Erős mucoadhezív tulajdonsága miatt új lehetőséget teremtett a bőrön, nyálkahártyán keresztül történő gyógyszerbevitelben. Ez a beviteli forma lehetőséget ad gyulladások helyi kezelésére(4), vagy akár inzulin bejuttatására is(5).
Kutatási témánkban elsősorban kitozán alapú polimerkomplex szintézisét tervezzük, mely megfelelő arányban nano ezüst partikulumokat tartalmaz. Célunk az anyag szájüregben történő felhasználása, mucoadhezív tulajdonságának kihasználásával, gyulladások-, parodontális tasakok, és műtéti területek lokális kezelésére.
Az előállítás után természetesen a kémiai és fizikai tulajdonságok alapos vizsgálata következne, így atomerő mikroszkópos, elektronmikroszkópos, 3D mikro CT és light scattering módszerek. Fontos szempont a biodegradáció és ebből kifolyólag a „release” mérése. Ezt követően elengedhetetlen az előállított polimer antimikrobiális hatásának a vizsgálata, amely elsősorban az orális flórára terjed ki. A felsorolt vizsgálatok soránmegállapíthatjuk a kitozán komplex terápiás dózisát és felmérhetjük az ezüst potencírozó hatását. Így terveink szerint egy a szájüregben használható, nem vagy igen kis mértékben toxikus, de jelentős antimikrobiális hatással rendelkező, a klinikumban jól alkalmazható polimert tudunk létrehozni.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )