Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Judit Borbély
Color and appearance of dental ceramics

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Judit Borbély
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A kerámia anyagok előnyös esztétikai tulajdonságaik alapján váltaka fogpótlástan nélkülözhetetlen elemeivé. A kerámia fogpótlások a természetes fogakat színben, transzparenciában élethűen utánozni képesek. Kerámiából szinte bármilyen fogszínárnyalat előállítható, transzlucenciájuk segítségével a színek más anyaggal reprodukálhatatlan mélységét is visszatükrözik. A CAD/CAM (számítógépes tervezés és gyártás) rendszerek fejlődésével párhuzamosan számos új kerámia rendszer válik elérhetővé a fogorvosok és fogtechnikusok számára. Ezen kerámiák optikai tulajdonságainak, indikációs területének vizsgálata a célunk.
A kerámiákat használhatjuk szintereléssel leplezésre, prés vagy CAD/CAM technológiával teljes kerámia restaurációk készítésére. A hiányzó fémalap révén a teljes kerámia restaurátumokkal élet hűbb hatás érhető el, mint a hagyományos fém-kerámia fogpótlásokkal. A CAD/CAM technológia felgyorsította a kerámia rendszerek kifejlesztést és utat nyitott felhasználásuknak.Az egyre újabb és újabb, jobb minőségű anyagok előnyeit kihasználva, a CAD/CAM cirkónium-dioxid vázak készítésén túl ma már olyan monolitikus kerámia restaurációkat is tudunk faragni, amelyek a megfelelő indikációs területen,külső festéssel élethűen reprodukálják a természetes fogakat.
Nagy kihívást jelent a fogpótlástanban a természetes fogakhoz hasonló optikai tulajdonságok reprodukálása, ugyanis a fogpótlások készítésénél több olyan tényező van, amely nagymértékben befolyásolja a végeredmény színét. A csonk színe, a kerámia rétegvastagsága illetve összetétele, a ragasztáshoz használt cement színe, és vastagsága ilyen befolyásoló tényezők. A helyes színreprodukció alapja a helyesen kiválasztott fogszín és a rendelő és laboratórium közötti tökéletes kommunikáció. A digitális technika a spektrofotométeres színméréssel egészíti ki a vizuális fogszín-meghatározást. A digitális fotók képi anyaga elengedhetetlen részeit képezik a helyes színinformáció átvitelnek a fogtechnikai laboratóriumba.
A digitális technika új távlatokat nyitott a fogászatban, arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy ezek az eljárások és eszközök sem nélkülözhetik az emberi tudást, az új módszerek sikerének záloga a fogorvos és fogtechnikus korszerű tudásában rejlik.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )