Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Klinikai és molekuláris haemostaseologia

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Imre Bodó
Location of studies (in Hungarian): Főv. Szent István és Szent László kórház
Abbreviation of location of studies: FSZIS


Description of the research topic:

Bár a gyakoribb vérzékenységekben (von Willebrand betegség, A és B haemophilia, stb.) a több évtizede elérhető faktor-pótlás a betegek kezelésének legfőbb gondját megoldotta, számos kérdés vár még tisztázásra.
E program célja, hogy ebbe az izgalmas nemzetközi kutatási területbe bekapcsolódjon.

A vizsgálódás két fő rész-területre összpontosít:

1) Veleszületett vérzékenység
Mivel minden populáció egyedi mutációkat hordoz a legtöbb betegségben, ezért fontos ezek föltérképezése Magyarországon is, mivel minden újabb molekuláris eltérés egy-egy ablakot nyit e fehérjék biológiájára, amelyen át újabb és újabb részleteket ismerhetünk meg. Az első lépés mindig egy-egy betegség
a) genetikai hátterének felderítése, ezután következhet a
b) kóros fehérjék expressziója és funkcionális vizsgálata.

2) Szerzett vérzékenység
A véralvadási fehérjék elleni immunválasz különösen izgalma területe a vérzékenység kutatásának. Miután az alkalmazott modern faktorkészítmények által hordozott fertőzésveszély ma már minimális, így a legfőbb szövődmény az alloimmunizáció. Ez jelentős morbiditással, sőt mortalitással jár, és a költségeket jelentős mértékben emeli. Ezért az alloimmunizációban szerepet játszó immunológiai mechanizmusok tisztázása elsődleges jelentőségű. Kutatásainkat az immunválasz kezdeti lépéseire, az antigén prezentáció és T-sejt „priming” fázisaira összpontosítjuk, mivel itt dől el a „tolerancia vagy immunreakció” kérdése.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )