Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Bálint
Mozgásszervek morfológiai és funkcionális vizsgálata ultrahanggal

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Bálint
Location of studies (in Hungarian): Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet
Abbreviation of location of studies: ORFI


Description of the research topic:

A mozgásszervi ultrahangkutatás hosszú fejlődési szakasz után az utolsó évtizedben kifejezetten felgyorsult. Mára érte el azt a fokot, amikor radiológus kollégák mellett ortopéd és reumatológus szakorvos jelöltek és szakorvosok számára is megnyílik a lehetőség nemcsak a szaktudás megszerzésére és mindennapi rutin vizsgálatokra, de alap és alkalmazott kutatások végzésére is.
Az ízületek, mozgásszervi lágyrészek, csontfelszínek egy része szonográfiával jól vizsgálható, s a vizsgálat információértéke magas. A vizsgálófejet a vizsgáló kezében tartva vezeti, ezért számos klinikai szakmában, így a szülészetben, nőgyógyászatban, gastroenterológiában, kardiológiában, ortopédiában, reumatológiában a klinikus a fizikális vizsgálatát mintegy kiegészítve, akár a betegágy mellett is végezheti. A fizikális vizsgálat a reumatológiában és ortopédiában alapvető jelentőségű, hisz a mozgásszervi kóros elváltozások jó része látható, vagy tapintható, sőt tapintással, mozgatással számos esetben a fájdalom forrása is meghatározható. Ultrahang vizsgálattal leggyakrabban a következő mozgásszervi patológiai folyamatok igazolhatók: intra- és extraarticularis folyadékgyülem, ízületi membrán megvastagodása intraarticularisan illetve a membránnal bélelt ínhüvelyekben, fokozott véráramlású intra- és extraarticularis területek, ízületi- és csonteróziók, a csontfelszín, hyalin és rostos porc, inak, izmok kóros elváltozásai, kóros terimék, idegentestek. Ultrahang vizsgálattal diagnosztizálható szubklinikus synovitis, bursitis, enthesitis, tenosyonovitis, részleges ínruptúra valamint hagyományos röntgenvizsgálat során a szummáció miatt esetlegesen nem látható ízületi eróziók egy része. Az anatómiai képletek, patológiai elváltozások általában több síkból megjeleníthetőek. Dinamikus, real-time vizsgálatokra van lehetőség így morfológiai vizsgálat mellett, mozgás közben is vizsgálhatóak az egyes mozgásszervi képletek, funkcionális tesztek is végezhetőek, a vizsgálat ismételhető. Az ultrahang vizsgálat ugyan vizsgáló-függő, de a vizsgálatok standardizálásával ennek mértéke bizonyíthatóan csökkenthető. Az ultrahang vizsgálatnak szerepe van a patológiás folyamat nyomon követésében, a kezelés hatásosságának megítélésében, lokális injekciók vezérlésében. Az ultrahang diagnosztika előnye más képalkotó eljárásokkal szemben, hogy nem jár ionizáló sugárveszéllyel, a készülékek relatíve olcsóak. A klinikai kutatásban az ultrahang vizsgálat egyre többször szerepel mind a diagnosztikus, mind klinikai kísérletek kimeneti kritériumai között. Új pontrendszerek, súlyossági fokozatok kidolgozása és érvényességének vizsgálata ma már synovitis, enthesitisek, csont és porc elváltozások vizsgálata alapján gyakori kutatási területté vált.
A doktori iskola a különféle ultrahang üzem-mód - elsősorban B-mód és Power Doppler-kutatáson túl anatómiai, mikró- és makroszkópos cadaver összehasonlító vizsgálatokra, más radiológiai eljárásokkal így a hagyományos rtg, CT, MR és egyéb képalkotó vizsgálatokra, állatvizsgálatokra is szükség szerint lehetőséget ad. A felsoroltakon túl, külön képzésben intervencionális reumatológiai ultrahang és gyermekreumatológiai ultrahangkutatásra, különböző pontrendszerek kidolgozására, ízületek, és lágyrészek 4D ultrahangvizsgálatára van lehetőség.
A doktori iskola hallgatói megtanulják a mozgásszervi ultrahang diagnosztikát, annak technikáját, értékelését, megismerik a mozgásszervi ultrahang-diagnosztika alkalmazásának irodalmát, részt vesznek ultrahangos klinikai kutatásban, megtanulják a klinikai kutatómunka elméletét és gyakorlatát, a témavezető segítségével önálló kutatási tervet dolgoznak ki, végeznek, s eredményeiket megfelelő impakt faktorú nemzetközi lapokban közlik, részt vesznek hazai és megfelelő eredmények birtokában külföldi kongresszusokon, részképzéseken. A PhD fokozat megszerzése ezen a területen biztosítja az európai élvonal elérését.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )