Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Bálint
Az arthrosis és a gyulladásos ízületi betegségek epidemiológiája, kockázati tényezői, diagnosztikája és konzervatív kezelése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Bálint
Location of studies (in Hungarian): ORFI
Abbreviation of location of studies: ORFI


Description of the research topic:

Az arthrosis a leggyakoribb betegségek egyike. Prevalenciája a 18 éven felüli népességben 10-15%. A betegek 50%-a munkaképes korú. Az arthrosis – különösen a térdarthrosis prevalenciája - Európában és Észak-Amerikában elsősorban a népesség elhízása és mozgásszegény életmódja következtében egyre nő. 5 kg fölös testsúly a térdízületi arthrosis kialakulásának kockázatát 50%-kal növeli. A mozgásszervi betegségek bizonyítékokon alapuló adatok alapján a szív- és érrendszeri betegségek után a legköltségesebb betegségcsoport a világon, s a leggyakrabban okoz tartós fogyatékosságot és rokkantságot. Az arthrosis és a gyulladásos ízületi betegségek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, előfordulását és halálozását kétszeresére emeli. Az arthrosis, bár genetikai tényezők 50%-ban determinálják, az ideális testsúly megtartásával vagy visszaszerzésével, megfelelő és rendszeres fizikai terheléssel, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülésével jelentős százalékban megelőzhető.

A gyulladásos ízületi betegségek primer prevenciójában a dohányzás kerülése, s a megfelelő fizikai terhelés játszik szerepet. Szekunder prevenciójuk a korai diagnózis alapján valósítható meg, mely sajnos hazánkban kevéssé valósul meg, pedig ebben az anamnézis, fizikális vizsgálat mellett néhány egyszerű laboratóriumi és képalkotó vizsgálat (röntgen, ultrahang vizsgálat) döntő szerepet játszik.

Az arthrosis és a gyulladásos ízületi betegségek kezelésében igen fontos a kellő betegfelvilágositás, betegoktatás, és a fizioterápia, elsősorban a megfelelő mozgáskezelés. Ezek a legmodernebb gyógyszeres kezelés mellett sem nélkülözhetőek. A NICE arthrosis kezelésében a betegoktatást, ízületvédelmet, mozgáskezelést tartja bizonyítottan a legeredményesebb kezelési módszernek, de a spondylarthritisek és a rheumatoid arthritis költséghatékony kezelésében is alapvető mind a betegoktatás, mind a fizioterápia. A kezelés ezen fontos aspektusai hazánkban gyakran elsikkadnak.

A doktori iskola hallgatói ismereteket szereznek az ízületi betegségek epidemiológiájáról, társadalmi és gazdasági terhéről, kockázati tényezőiről, modern fizikális szűrővizsgálatok módszereiről és diagnosztikus képalkotó vizsgálatok értékeléséről, a betegoktatás és felvilágosításról, valamint a fizioterápiás módszerek alkalmazásáról. Megtanulják a klinikai kutatómunka elméletét és gyakorlatát, s témavezető segítségével önálló kutatási témát dolgoznak ki és valósítanak meg. Eredményeiket megfelelő impaktfaktorú lapokban közlik. Hazai és nemzetközi kongresszusokon vesznek részt A PhD fokozat megszerzése e területen biztosítja az európai élvonal elérését.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )