Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Ép- és mozgásukban korlátozott kajak-kenu sportolók biomechanikai mozgáselemzése-és összehasonlító vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Zoltán Bejek
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Bármely típusú mozgássérültség esetén, a sport a rehabilitáció csúcsának tekintendő aktivitás. A versenyszerű sport pedig rövid vagy hosszú távú életcél lehet minden ember számára. Ennek megfelelően hazánkban is egyre több mozgássérültet lehet már fiatal korban bevonni a sport világába. Nemzetközi szinten ez annyira nyilvánvalóvá vált, hogy a mozgássérült sport nagy teret hódított úgy a tömegsport, mint a versenysport terén. Legkiemelkedőbb példája az 1960 óta négyévente, az olimpiai játékok után megrendezett paralimpiai játékok.
A mozgássérült sport speciális kihívást jelent mind orvosi mind technikai szempontból. A sportolók teljesítményének segítésében elengedhetetlen a tevékenység biomechanikájának pontos megismerése. Amíg ebben az épek sportjában az orvosi és edzői tapasztalatok széleskörűek, addig a mozgássérültek sportja e tekintetben jelentős elmaradást mutat.
A legfőbb jellegzetesség, hogy a mozgássérültség sokféle típusú és erősségű lehet. Mégis alapvető fontosságú versenysportok esetén a küzdő felek esélyegyenlőségének biztosítása. Ennek eszköze a sportolók mozgássérültségéből eredő elvárt fizikai képességeinek felmérése, majd ez alapján történő osztályokba sorolása, klasszifikációja. Így az egy osztályon belül versenyzők egyenlő eséllyel küzdhetnek egymás ellen (mint például az épek sportjában az ökölvívás, vagy birkózás esetén a súlycsoportok). Ez az osztályba sorolás sport specifikus, mozgásszervi biomechanikai vizsgálatokon alapul.
A mozgáskorlátozott kajak-kenu új sportnak számít, klasszifikációs rendszere ennek megfelelően változóban van.
A kutatás olyan vizsgáló eljárás kialakításával foglakozik, mely segítségével elemezhetővé válik a kajak kenu sport biomechanikájának pontosabb megismerése. Ezek az adatok pedig felhasználhatóvá válhatnak a sport specifikus osztályba sorolás fejlesztésében. E mellett hasznos adatokat szolgáltathat a sportoló egyéni fejlődésével kapcsolatban is. Végső cél, hogy a kifejlesztett rendszer alkalmas legyen mind az ép, mind a mozgáskorlátozott kajak-kenu sportolók edzésének, állapotának folyamatos monitorozásában.
Eszközei a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján kiépített biomechanikai laborban található mozgáselemző kamera rendszer, összehangolva egy speciális evező ergométerrel, felszínes EMG elvezetéssel és nyomásmérő lapokkal.
A vizsgálatban együttműködik a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, melynek ép és mozgáskorlátozott sportolói kerülnek biomechanikai elemzésre. Ezen felül támogatását biztosította a Magyar Paralimpiai Bizottság, melynek Orvosbizottsági Elnöke a kutatási téma vezetője. Nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezve lehetőség nyílhat nemzetközi közös együttműködés kiépítésére is.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )