Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
György Acsády
Az arteriosclerosis és a krónikus uraemia kapcsolatának vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: György Acsády
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Háttér

Az atherosclerosis molekuláris mechanizmusának feltárásának kutatása változatlan intenzitással folyik szerte a világon. A cardio-vascularis halálozás a fejlett világban a daganatos betegségekkel együtt változatlanul vezető halálok. Magyarországon pedig még mindig az első a mortalitási statisztikákban. A Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján humán szérumból és arteriosclerotikus plakkokból tervezünk vizsgálatokat.

Fetuin – A
Tapasztalati tény, hogy az arteriosclerosis súlyossága, kiterjedése, jelentkezésének ideje igen különböző lehet. A korai, ill. a szokásosnál kiterjedtebb meszesedés egyik oka lehet a krónikus uraemia, a diabetes. Az akut fázis fehérjék egyike, az Alfa-2 – Heremans – Schmid glycoprotein (AHSG) vagy fetuin-A szérum szintje az akut fázis reakció során csökken. Korábbi vizsgálatok szerint a tartósan alacsony AHSG szint az arteriosclerotikus plakkok megjelenésének egyik jelzője lehet, melyet haemodializált betegekben a cardio-vascularis mortalitás egyik független predictorának bizonyult. Ennek jelentősége jelenleg nem egyértelmű. A calcium-foszfát anyagcsere zavara (az emelkedett Ca-PO4 ion szérum szint) patofiziológiai szerepe bizonyított. Az AHSG az emelkedett Ca-PO4 ion szérum szint mellett is potens inhibitora az arteriális kalcifikációnak. Az alacsony AHSG szint esetén azonban ez a gátló hatás elmarad (AHSG knockout egerekben súlyos intravascularis és lágyrész kalcifikáció alakult ki ). Az ureamiás betegekben észlelt kifejezett arteriosclerosis egyik tényezője lehet a haemodialízis okozta krónikus gyulladásos reakció, ennek vizsgálatát tervezzük szérum és plakk vizsgálatokkal.


Tervezett vizsgálatok

Fetuin – A
A vizsgálati anyag a humán szérum, melyből AHSG mellett egyéb paraméterek, pl. CRP, fibrinogén, fvs szám meghatározást végzünk. (Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb laboratóriuma).
A betegcsoportok: arterioscleroticus, krónikus uraemiás, diabeteses, és kontroll csoportok.
A Fetuin-A szérumszintje összefügghet az intaarteriális calcificatio mértékével, de ez a nem uraemiás betegekben eddig nem vizsgált körülmény.
A reconstructiós érműtétek során plakkot tervezünk eltávolítani a fenti betegcsoportokból a carotis, az aorta, a femoralis artériák területéről, melyekből az intramuralis calcificatio jellegének vizsgálatát végezzük.
A szérum és plakk vizsgálat mellett non-invazív módszerrel (ultrahang és CT) tervezzük vizsgálni a plakkok mésztartalmát.

Kérdéseink:
- A Fetuin-A szérumszint összefügg-e a meszesedés mértékével alsó végtagi és carotis stenosisos betegekben?
- Különbözik-e az obliteratív és aneurysmatikus betegek szérumszintje?
- A konzervatív kezelésre vagy műtétre kerülő betegekben a szérum Fetuin-A szint eltérő-e?
- A szérum Fetuin-A szint mutat-e összefüggést az érelmeszesedés szövettani fajtájáával?
- A szérum Fetuin-A szint összefüggésben van-e a plakk Fetuin-A tartalmával?

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )