Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
György Acsády
VÉNÁK FIZOLÓGIÁS ÉS KÓROS ADAPTÁCIÓJA HEMODINAMIKAI STRESSZRE

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: György Acsády
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Előzmények:
A rövid távú hemodinamikai stressz hatására bekövetkező változásokban a baroreceptorok és volumenreceptorok, a vesztibuláris és szimpatikus rendszer, illetve humorális faktorok vesznek részt. Tartós ortosztatikus terhelésre a végtagi vérerekben hosszú távú védekező mechanizmusok aktiválódnak, amelyeket kísérletes vizsgálatok bizonyítottak. Ezek közé a mechanizmusok közé tartozik a végtagi artériák és vénák adventitiájában a szimpatikus innerváció strukturális és funkcionális átalakulása, nevezetesen az idegterminálok sűrűségének és az egyes idegvégződésekben a szekretoros vezikulumok számának növekedése. Ismeretes, hogy a végtagi vénás nyomás tartósan nő, az érfali simaizom mennyisége is növekszik a falvastagság érdemi változása nélkül. Bizonyítást nyert az akut nyomás-indukálta miogen válaszkészség fokozódása, illetve a mikroerek hálózati felépítésének átalakulása. Az endothelsejtben vazoaktív ágenseket tartalmazó vezikulumokat lehetett kimutatni, amelyek sűrűsége hemodinamikai terhelés hatására csökkent. Ezek a szekretoros vezikulák feltehetően az értónus és/vagy a permeábilitás megváltoztatásán keresztül járulhatnak hozzá a gravitációs stressz kiváltotta eltérésekhez.

Célkitűzés:
A fent részletezett antigravitációs védekező mechanizmusokat többségükben állatkísérletek bizonyították, humán vizsgálatok csak kis részben állnak rendelkezésre. Célunk a végtagi vénák ortosztatikus terhelésre való alkalmazkodásának vizsgálata humán kísérletekben. Eredményeink alapján kívánunk közelebb jutni az ortosztatikus intolerancia mechanizmusának, a visszérbetegség kialakulásának és az artériás áthidalásra használt vénás graftok viselkedésének megismeréséhez.

Kutatási terv:
Teljessé kívánjuk tenni a Semmelweis Egyetem Klinikai Kísérleti Kutató és Humán Élettani Intézet által kezdeményezett kísérletet, amely humán végtagi felületes vénákban elektromikroszkópos feldolgozás után vizsgáltuk az ortosztatikus terhelésnek az endotheliális szekretoros vezikulák előfordulási gyakoriságára gyakorolt hatását. Hisztokémiai módszerek alkalmazásával készülünk bizonyítani, hogy ezen szekretoros vezikulák emberi érmintákban is tartalmaznak vazoaktív ágenseket. Ezt követően, ismételten emberi érmintákon kívánjuk felmérni az adventiciális szimpatikus innerváció gyakoriságának ortosztatikus stresszre való változását.
Eredményeink összegzése és az állatkísérletes vizsgálatokkal való összevetése után, a felmerülő további kérdések megválaszolása újabb vizsgálatokat tehet szükségessé a hemodinamikai terhelés hatásainak mind jobb megismerése céljából.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )