Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Barcza
A növényzet fenológiai ciklusának vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Eötvös Loránd University, Budapest
environmental sciences
Doctoral School of Environmental Sciences

Thesis supervisor: Zoltán Barcza
Location of studies (in Hungarian): ELTE Meteorológiai Tanszék
Abbreviation of location of studies: ELTE


Description of the research topic:

A növényzet fenológiai ciklusa szorosan összefügg a mindenkori időjárással, és érzékenyen reagál a környezeti feltételek megváltozására. Emiatt az éghajlatváltozás egyik legfontosabb indikátora a vegetációs időszak kezdetének illetve végének megfigyelt eltolódása. Kevéssé ismert, hogy a vegetációs időszak hossza alapvetően bedolyásolja a növényzet fejlődését és szénmérlegét, ami a globális szénciklus szemontjából nagy jelentőséggel bír. A tervezett kutatás keretén belül különböző mérési adatok felhasználásával vizsgáljuk a fenológiai ciklus főbb elemeit. Emellett matematikai modellt dolgozunk ki a vegetációs időszak kezetének becslésére. A Biome-BGCMuSo hazai fejlesztésű biogeokémiai modell fenológiai almodulja segítségével vizsgáljuk a modell alkalmazhatóságát, annak korlátait. A kutatás hozzájárul a növényfejlődés és az éghajlatváltozás kölcsönhatásának vizsgálatára változó éghajlati körülmények közt.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-05-31


2022. X. 05.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2022. december 2-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )