Thesis supervisor: Huszár Klára Pásztorné
Location of studies (in Hungarian): SZIE BC, 1118 Budapest, Villányi út 29-43. Abbreviation of location of studies: SZIE
Description of the research topic:
A javasolt doktori téma több szempontból is nagyon aktuális és releváns. A vágás során keletkező vér valamint az állati eredetű alapanyagok feldolgozása során keletkező melléktermékek (pl. savó, író) táplálkozás-élettanilag értékes komponenseket tartalmaznak (pl. fehérje, vas). Ezek hasznosítása a környezetterhelés csökkentése ill. a megsemmisítés költségének kiküszöbölése szempontjából is fontos. A melléktermékek emberi fogyasztási célra történő, biztonságos felhasználása, ezek – akár funkcionális - élelmiszerekben történő felhasználása speciális táplálkozási igényű emberek, mint pl. vashiányban szenvedők, várandósok, időskorúak, testépítők, sportolók stb. számára is szolgálhat, de ugyanakkor alkalmasak a mindennapi egészséges étrendbe való beépítésre is.
A doktori munka célja előnyös táplálkozás-élettani tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek fejlesztése állati eredetű melléktermékek felhasználásával valamint a termékek táplálkozás-élettani, érzékszervi, illetve technológiai szempontból meghatározó jellemzőinek vizsgálata.