Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Fajtamézek eredetmeghatározása aminosav analízis alapján

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Gödöllő
food sciences
Doctoral School of Food Sciences

Thesis supervisor: Zsuzsanna Mednyánszky
Location of studies (in Hungarian): SZIE BC 1118 Budapest, Villáníi út 29-43.
Abbreviation of location of studies: SZIE


Description of the research topic:

A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV 1-3-2001/110 számú előírása szerint a méz elnevezés kiegészülhet a növényi eredetre való utalással, ha a méz teljesen vagy túlnyomó részben a jelzett növényről származik és megvannak az erre jellemző érzékszervi, fizikokémiai és mikroszkópos tulajdonságai. A rendelkezésünkre álló vizsgálati módszerek (pollenanalízis, érzékszervi bírálat) nem minden esetben adnak objektív képet. Számos kutatás foglalkozik a mézek aminosav-összetétel alapján történő eredetmeghatározásával. Az elmélet alapja, hogy a mézekben fellelhető aminosavak elsősorban a virágporból származnak, vagyis a szabad aminosavak vizsgálata lehetőséget adhat a botanikai eredet meghatározására. A kutatás célja, hogy párhuzamot vonjunk fajtamézek és forrásnövényeikről származó, méhek által gyűjtött virágporpelletek, valamint a növényekről gyűjtött virágporok szabad aminosav profilja között.

Required language skills: English
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-06-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )