Thesis supervisor: János Csapó
Location of studies (in Hungarian): DE MÉK Élelmiszertechnológiai Intézet Abbreviation of location of studies: A/121
Description of the research topic:
A takarmányok fehérjetartalmát a legtöbb laboratóriumban nagyműszeres technikákkal, a Kjeldahl és Dumas módszerével határozzák meg. Mi olyan fotometriás módszereket szeretnénk kidolgozni, mellyel a fehérje mérése egyszerűen, nagyműszerek alkalmazása nélkül megoldható. Ugyancsak fotometriás módszereket szeretnénk kidolgozni néhány esszenciális aminosavra (lizin, metionin, triptofán) és a félig esszenciális ciszteinre, hogy hozzásegítsük az aminosav analizátorral, ill. nagyhatékonyságú folyadék kromatográffal nem rendelkező laboratóriumokat is néhány esszenciális aminosav mérésére. Eredményeinket a szabványos módszerekkel kapott értékekhez, illetve aminosavak esetében az ioncserés oszlopkromatográfiával kapott értékekhez kívánjuk hasonlítani. A klasszikus, és az általunk kidolgozott módszerekkel meghatározzuk a kukorica, a búza, a tejpor, a szója és a hús aminosav-összetételét a kérdéses aminosavakra, melyek felölelik az alacsony, a közepes és a magas fehérjetartalmú alapanyagokat.
Required language skills: angol Number of students who can be accepted: 1
Deadline for application: 2018-05-15
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).