Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Tamás Sikos T.
Fenntartható fogyasztás – fenntartható alapellátás

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: National University of Public Service, Budapest
public administration
Doctoral School of Public Administration Sciences

Thesis supervisor: Tamás Sikos T.
Location of studies (in Hungarian): https://akk.uni-nke.hu/oktatas/doktori-kepzes
Abbreviation of location of studies: NKE


Description of the research topic:

A témaválasztás indoklása:
(Előzmények, aktualitás, stb.)
A 21. században a kiskereskedelmi tevékenység komoly kihívások előtt áll, amelyekre hatékony választ kell adnia, ha a jövőben is az áruválaszték folyamatos bővítése, valamint a vásárlói igények egyre színvonalasabb kielégítése az elsődleges cél. Napjaink egyik kulcskérdése tehát az alapellátás folyamatos fenntartása, fenntarthatósága térben és időben. A kutatás egyik alapkérdése, hogy milyen módon oldható meg a fogyasztói igények minél tökéletesebb kielégítése, hogyan biztosítható az egyes településeken és közigazgatás különböző szintjein élő fogyasztók számára a kiegyensúlyozott alapellátás. Az önkormányzatok milyen módon tudják befolyásolni az egyes ellátási láncok hatékony de szabad működtetését.

Célkitűzések:
A jövőre vonatkozóan modellezni szükséges azon eseteket, mikor az ellátási-láncokban fennakadások mutatkoznak, azaz bizonytalan módon működnek az egyes láncok logisztikai rendszerei vagy értékesítési egységei (ld. Tesco sztrájk).

Alkalmazandó módszerek, a kutatás módszertani elképzelései:
Primer kutatások, SPSS, GIS felhasználása

Tervezett, illetve várható új tudományos eredmények:
Napjaink kiskereskedelme már nagy részben globalizálódott miközben a fogyasztók vásárlásai lokális terekhez kötődnek. A globalizáció kíhivásai az alapellátás modellezésének szükségéességét igénylik, olyan gazdasági körülmények között mikor a munkaerőpiacon ellátási zavarok keletkezhetnek, melyek befolyással vannak a fogyasztásra is.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-06-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )