Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Andrea Farsang
Szélerózió on-site és off-site hatásai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
earth sciences
Doctoral School of Geosciences

Thesis supervisor: Andrea Farsang
Location of studies (in Hungarian): SZTE
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A széleróziós kutatások kezdetben elsősorban a szediment transzport számszerűsítésére törekedtek, annak meghatározására, hogy a különböző környezeti és antropogén hatások függvényében mennyi anyag erodálódik, szállítódik és rakódik le. Azonban fontos kérdés az elszállított anyag mennyiségén túl a transzportálódott anyag elemösszetétele, szervesanyag és esetleges szennyezőanyag tartalma, valamint a talajdegradáción túl a deflációs területtől távol eső, un. off-site hatások vizsgálata is.
A legjelentősebb on-site hatások pl. a finomabb talajrészecskék szelektív elhordása a talajfelszínről, a durvább frakció felhalmozódása, szervesanyag elhordás, tápanyag veszteség, a talajfelszín vízkapacitásának csökkenése, a talajszerkezet romlása, akkumulálódott eolikus homok és por a talajképződési folyamatokat befolyásolja (eltemetett talajok) stb. A szélerózió által okozott tápanyag és szervesanyag elhordás számszerűsítése mind a szélerózió off-site környezeti hatásainak értékelésében, mind pedig az on-site hatások, pl. az okozott gazdasági kár (tápanyagpótlás) megítélésében rendkívül fontos.
Kevésbé kutatottak a mezőgazdasági eredetű porterhelés off-site hatásai, mint pl. a por belélegzése okozta légzőszervi megbetegedések, nehézfémek és más potenciálisan toxikus anyagok (pl. növényvédőszer maradványok) elszállítódása és az ebből fakadó humánegészségügyi kockázatok feltárása, a talaj- és felszíni vizek kontaminálódása, a talaj- és felszíni vizek eutrofizációja stb.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-12-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )