Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Magyar-francia eszmei és irodalmi kapcsolatok a 19. században

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
literature
Doctoral School of Literature

Thesis supervisor: Géza Szász
Location of studies (in Hungarian): oktató szobája
Abbreviation of location of studies: 2216


Description of the research topic:

A 19. század harmadik évtizedétől Magyarország franciaországi „jelenléte” óriási fellendülésnek indul. Számos útleírás, földrajzi-történelmi tárgyú könyv, illetve a napi sajtóban megjelent cikk, tudósítás foglalkozik az ország történelmével, társadalmával, irodalmával, illetve – a reformkori változások sajátos visszhangját adva – az aktuálpolitikai történésekkel.
Ezzel párhuzamosan magyar földön is nő az érdeklődés a külföld iránt, a Revue des Deux Mondes vagy a Journal des Débats a reformarisztokrácia által is olvasott sajtótermékek voltak, számos magyar indult – akár konkrét küldetéssel felruházva (pl. Szemere Bertalan) – Nyugatra, és örökítette meg élményeit útleírásban.
A rendelkezésre álló óriási anyag egy-egy szeletének feldolgozását és elemzését a huszadik század végére kiteljesedő interdiszciplináris kutatási módszerek segítségével, elsősorban történettudományi és irodalomtudományi eszközökkel lehet megvalósítani. Központi helyet foglalhat el a különböző forrástípusok elkülönítése, jellegzetességeik meghatározása, a tárgyalt témák és a látásmód elemzése.

Required language skills: francia
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-06-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )