Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A magyar-francia eszmei és irodalmi kapcsolatok a 18. században

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
literature
Doctoral School of Literature

Thesis supervisor: Olga Penke
Location of studies (in Hungarian): oktató szobája
Abbreviation of location of studies: 2220


Description of the research topic:

Az elmúlt évtizedek az európai felvilágosodás kutatásában sok területen jelentős eredményeket hoztak és foleg a kulturális cserék terén. Elsosorban az angol, a francia és a német irodalom kapcsolatait és párhuzamait bizonyították, sok újat tudtunk meg ezeknek a kultúráknak a közvetítő szerepéről. Különösen jelentősek az eredmények a fordításirodalom terén. Az eredmények ismeretében érdemes megvizsgálni magyarországi és határon túli könyvtárak francia könyvgyűjteményét, számos, eddig nem elemzett fordítást, amelyeket a korban készítettek a francia irodalomból és filozófiából és kutatni, hogyan befolyásolták ezek a művek a korabeli magyarországi esztétika, filozófia és irodalomelmélet alakulását. A levéltárak számtalan feltáratlan vagy feldolgozatlan anyagot tartalmaznak. Az Országos Széchenyi Könyvtárban is találunk francia nyelvből készült fordításokat (pl. Helvétiustól, D'Holbach-tól), amelyeket eddig nem elemeztek. A magyar-francia kapcsolatok szempontjából kivételes fontossága lehet és kutatási témaként javasolt a különböző művekből készített francia vagy magyar nyelvre lefordított feltáratlan, jelentős művek alapján készült kivonatok hatása, amelyek a filozófiai, esztétikai gondolatok terjedéséről fontos információkat adhatnak a 18-19. század fordulóján.

Required language skills: francia
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )