Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Attila Kiss
Medialitás és szemiográfia: a vizuális és verbális kulturális reprezentációk elméletei és esettanulmányok

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
literature
Doctoral School of Literature

Thesis supervisor: Attila Kiss
Location of studies (in Hungarian): oktató szobája
Abbreviation of location of studies: 3314


Description of the research topic:

A három legjelentősebb posztstrukturalista kritikai diszkurzus, azaz a dekonstrukció, a pszichoanalízis és a posztmarxizmus konvergenciája legerőteljesebben a medialitásnak, a jelölés materialitásának, a reprezentáció bázisainak vizsgálatában érhető tetten. A téma kutatása során tüzetesen elemezzük a medialitás újabb elméleteit, különösen a posztszemiotika szubjektumelméletének és ikonológiájának, tehát a szemiográfiának a szemszögéből; feltárjuk a vizuális és verbális reprezentációk különbségeiről és azonosságairól értekező elméleteknek, a szó és a kép diszkurzusainak fő jegyeit, és a kritikai - elméleti meglátásokat a posztmodern kulturális képvilág meghatározó jelenségeinek (a terror, a betegség, a globalitás, az apokaliptikus trendek, a test, az anatómia reneszánsza, stb.) értelmezésében kamatoztatjuk.

A témát Kiss Attila Szőnyi György Endrével közösen gondozza.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )