Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Közép- és koraújkori német irodalom

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
literature
Doctoral School of Literature

Thesis supervisor: Tünde Katona
Location of studies (in Hungarian): oktató szobája
Abbreviation of location of studies: 2324


Description of the research topic:

A középkori német irodalmat a doktori kurzusokon egyrészt mint a latinnyelvű irodalmak hátterében kialakuló német nyelvű irodalmat, másrészt mint a népcsoportok mitológiája és a keresztény szellemiség ötvözeteként kialakuló új minőségű, európai kontextusban értelmezhető és máig ható irodalmat dolgozzuk fel bizonyos szerzőkre és műfajokra koncentrálva. Főbb témacsoportok: az udvari líra és epika (idetartozó szerzők, műfajok és művek: Kürenberger, Friedrich von Hausen, Heinrich von Morungen, Walther von der Vogelweide; artusregény, grálregény, hősi eposz)
Kora újkor: - a humanizmus és a reformáció korának fő szerzői és műveik (Johannes v. Tepl, Sebastian Brant, Ulrich von Hutten, Martin Luther, Sebastian Franck stb.), valamint a korban kialakult új műfajok (az ún. Volksbuch, album amicorum, humanista historiográfia, stb.)

Required language skills: német
Recommended language skills (in Hungarian): latin
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )