Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Kasza
Humanista történetírás (16-17. századi magyar illetve magyar vonatkozású történetírók)

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
literature
Institute of Hungarian Language and Literature

Thesis supervisor: Péter Kasza
Location of studies (in Hungarian): oktató szobája
Abbreviation of location of studies: 3109


Description of the research topic:

Magyarországon a nemzeti széttagoltság és a török hódoltság korát jelentő két évszázad a latin és magyar nyelvű történetírás első virágkora is egyben. A Magyarország sorsát és az ott folyó török háborúk jelentőségét kiemelni, Nyugat-Európával meg- és elismertetni igyekvő szellemi és politikai elit létérdeke volt, hogy a magyar nyelvű művek mellett a nemzetközi közönséget is elérő, színvonalas latin nyelvű alkotások szülessenek. Ezek a művek egyben a korabeli magyar és közép-európai történelem legfontosabb kútfői is, használatukat azonban alaposan megnehezíti, hogy legtöbbjüknek nincs magyar fordítása vagy modern, kritikai igényű, megbízható kiadása. A témát választó doktoranduszok számára több lehetőség is kínálkozik: választhatnak kiadatlan és feldolgozatlan szerzőt, akinek művét fordíthatják, jegyzetelhetik, sajtó alá rendezhetik, ha nincs megbízható életrajza, azt is elkészíthetik; de módjuk van az magyarországi történetírást az európai historiográfiához fűző szálak feltérképezésére is.

Required language skills: latin
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-06-30


2018. IX. 18.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. október 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )