Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A hazai és külföldi iskoláztatás (peregrinatio academica) és a 16-18. századi magyar irodalom

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
literature
Doctoral School of Literature

Thesis supervisor: Zsuzsa Font
Location of studies (in Hungarian): oktató szobája
Abbreviation of location of studies: 2203


Description of the research topic:

A téma nagy mértékben épít azokra a forrásfeltáró munkálatokra, amelyek egy része korábban, vagy a képzési program keretében két sorozat életrehívását eredményezte: a Fontes rerum scholasticarum és a Peregrinatio Hungarorum köteteiről van szó. Újabb források kiadására is vállalkozva (a brassói iskola anyakönyve, további peregrinusok albumai, vagy egyéb dokumentumai) azt vizsgálja, miképpen alakult hazai és külföldi iskolák viszonya a korai újkorban, hogyan formálódott ki az a munkamegosztás, amely hatással volt a régi magyar kultúra egészének alakulására. A téma nagy mértékben épít azokra az újszempontú megközelítésekre, amelyek az utóbbi évtizedekben halmozódtak fel az iskoláztatás európai szakirodalmában. A protestáns iskolák és intézmények állnak ugyan a középpontban, de a jezsuita iskoláztatásra vonatkozó korábbi eredmények folytatásaként sor kerül a katolikus törekvések vizsgálatára is.

Recommended language skills (in Hungarian): latin, német
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )