Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Mihály Balázs
Kulturális intézmények és irodalmi programok a reformáció jegyében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
literature
Doctoral School of Literature

Thesis supervisor: Mihály Balázs
Location of studies (in Hungarian): oktató szobája
Abbreviation of location of studies: 2213


Description of the research topic:

A téma vizsgálatának középpontjában az áll, hogy milyen a kultúra egészére kiható milyen sajátságok jellemezték a reformáció kibontakozását Magyarországon, illetőleg Erdélyben. Az európai reformációból leginkább a németországi fejlemények képezik az összehasonlítás alapját, de a téma megkülönböztetett figyelemmel van a kelet-közép-európai jelenségekre. Az ezekről kialakult újabb értelmezésekből szempontokat merítve teszi vizsgálat tárgyává a művelődési és irodalmi törekvések sajátságait. A képzési program előéletéből következően a reformáció magiszteriális irányzatai mellett, a szokásosnál nagyobb tér jut az ún. radikális reformáció irányzatainak (anabaptizmus, antitrinitarizmus, spiritualizmus). Ezen belül új forrásanyagot is megszólaltatva kerül napirendre néhány fontos erdélyi centrum (Kolozsvár, Torda) koraújkori kultúrája egészének vizsgálatára.

A témát Balázs Mihály Latzkovits Miklóssal közösen gondozza.

Required language skills: latin
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )