Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Livia Simonné Sarkadi
Biológiailag aktív komponensek vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Szent István University, Gödöllő
food sciences
Doctoral School of Food Sciences

Thesis supervisor: Livia Simonné Sarkadi
Location of studies (in Hungarian): Szent István Egyetem, 1118 Budapest, Villányi út 29-43., Élelmiszertudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: SZIE


Description of the research topic:

Az élelmiszerek vagy élelmiszer alapanyagok biológiailag aktív komponenseinek vizsgálata több szempontból is fontos. Egyrészt annak megállapítása érdekében, hogy az élelmiszerek tartalmazzák-e a szükséges komponenseket és milyen mennyiségben illetve, hogy mentesek-e az esetleg toxikus komponensektől.
Ezzel összefüggésben vizsgálható élelmiszerekkel szembeni intolerancia, aminek egyik fő oka lehet az élelmiszerekben előforduló biológiailag aktív komponensek jelenléte.
Ugyanakkor növényfiziológiai oldalról megközelítve a tématerületet a mezőgazdasági növények termőképességét leginkább befolyásoló környezeti stresszek, mint például a szárazság, a magas sótartalom, a magas és alacsony hőmérséklet, a talaj ásványi anyag illetve szennyező nehézfém tartalma, a növények anyagcsere folyamatait jelentősen megváltoztatják. A stressz hatására bekövetkező változások a biológiailag aktív molekulák vizsgálatai alapján jól jellemezhetők.
A biológiailag aktív molekulák közül nagyjelentőségű az aminosavak és biogén aminok vizsgálata a fenti területeken (élelmiszerkémia, táplálkozásfiziológia, növényfiziológia) különböző elválasztás-technikai módszerekkel (Aminosav analizátor, HPLC, OPLC).

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )