Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Endre Kiss
A modern zsidóság filozófiája és tudásszociológiája

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Jewish Theological Seminary – University of Jewish Studies, Budapest
theology
THE DOCTORAL SCHOOL OF JEWISH RELIGIOUS STUDIES

Thesis supervisor: Endre Kiss
Location of studies (in Hungarian): Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem
Abbreviation of location of studies: ORZSE


Description of the research topic:

A TÁRGY BEMUTATJA:

- az egyetemes európai filozófiának a zsidósággal kapcsolatos legfontosabb állomásait a 19. és a 20. században, a zsidóság problematikájának megjelenését az európai filozófia e korszakaiban, a zsidó filozófusok törekvéseit a politikai és szellemi emancipáció és a zsidó hagyomány, illetve a zsidó társadalmi problematika szembesítésére, a zsidó vonatkozású filozófiák pluralitását, a zsidó vonatkozású filozófiák pluralitásán belül a zsidóság sajátos problémáinak filozófiai reflexióját.

A kurzusban értelmezésre kerül Heine, Marx, Hess, Cohen, Rosenzweig, Buber, Benjamin, Lévinas, a magyarok közül Alexander Bernát és Szabó Lajos.
A tudásszociológia sajátos státuszú tudományág az empirikus szociológia és a filozófiai tipológia, illetve az ideológiakritika között, szorosan érintkezve a politika, a történelem, a mindennapi tudat, a vallás és az ismeretelmélet területeivel. A klasszikus tudásszociológia, amely az elkövetkezendő kurzus témája mégis szerves és önálló része a szociológia területének. A tudásszociológia felsorolhatatlanul sok szálon kötődik a modern zsidóság, így a modern magyar zsidóság történelméhez, legnagyobb képviselőinek túlnyomó többsége zsidó származású volt, miközben a modern zsidóság, így a modern magyar zsidóság történelmének
legtöbb alapproblémája tudásszociológiai természetű (így pl. az antiszemitizmus vagy a fundamentalizmus).

A részletes elméleti bevezető után a kurzus az antiszemitizmus tudásszociológiai problémáival foglalkozik. feltárja az antiszemitizmus modernkori történetét, szisztematikus értelmezéseit, beágyazottságát a modernkori történelembe.

Required language skills: angol
Recommended language skills (in Hungarian): minden más fontosabb nyelv
Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2019-01-29


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )