Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
István Pócsi
Role of environmental stress factors and bZip type transcription factors in the regulation of secondary metabloit gene clustersin Aspergillus nidulansban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
food sciences
Doctoral School of Food Sciences

Thesis supervisor: István Pócsi
Location of studies (in Hungarian): DE Élelmiszertudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: DE


Description of the research topic:

A fonalas gombák stresszválasz rendszerének a szabályozásban kitüntetett szerepet játszanak a bZip típusú transzkripciós faktorok, pl. az Aspergillus nidulans modellszervezet AtfA és a NapA transzkripciós faktorainak a funkcionális ortológjai. Ezen faktorok eliminálása a gombákat többféle környezeti stresszhatásra érzékenyebbé teszi, és így várható, hogy megváltozik a hiánymutánsok szekunder metabolit - köztük mikotoxin - termelési spektruma és volumene is a vadtípushoz képest. A tervezett doktori téma fő célkitűzése ennek megfelelően az A. nidulans ∆atfA és ∆napA géndeléciós mutánsok, valamint a ∆atfA ∆napA kettősmutáns stresszérzékenységének, transzkriptom változásainak továbbá a termelt szekunder metabolitok, köztük mikotoxinok (pl. sterigmatocisztin), termelési profiljának az összehasonlító elemzése különféle környezeti stresszhatásoknak (pl. ozmotikus, oxidatív, nitrozatív, nehézfém és sejtfal integritás stresszeknek) kitett tenyészetekben. A mikotoxin termelés környezeti stresszhatások által történő szabályozásának a mélyebb megértése elvezethet minket új, a mikotoxin termelést csökkentő technológiák kifejlesztéséhez is.

Required language skills: Hungarian
Recommended language skills (in Hungarian): English
Further requirements: 
MSc degree

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-03-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )