Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
István Pócsi
Activation of secondary meatbolit gene clusters in Fusarium verticillioidesben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
food sciences
Doctoral School of Food Sciences

Thesis supervisor: István Pócsi
Location of studies (in Hungarian): DE Élelmiszertudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: DE


Description of the research topic:

A tervezett doktori munka célja annak megállapítása, hogy a Fusarium verticillioides mikotoxinokat termelő növénypatogén gomba szekunder metabolit génklaszterei milyen környezeti stresszhatások esetén fejeződnek ki. A tervezett munka kiterjed az ozmotikus, oxidatív, sejtfal integritás és gombaellenes szer stresszhatások tanulmányozására, valamint a génexpressziós mintázatok és a metabolit profilok összehasonlító elemzésre. Szintén a tervezett munka keretein belül szeretnénk deletálni a mitokondriális MnSOD enzimet kódoló gént. Várható a ∆FvmnSOD mutáns megnövekedett oxidatív stresszérzékenysége, így reméljük, hogy bizonyos, egyébként nem expresszálódó génklaszterek is kifejeződnek majd a géndeléció hatására. Munkánk eredményei alapján, reményeink szerint új, az F. verticillioides mikotoxin termelését csökkentő technológiák kerülhetnek majd kidolgozásra. Ezen túlmenően lehetséges, hogy új kémiai szerkezetű szekunder metabolitokhoz is juthatunk, amelyek felkelthetik majd mind az élelmiszerkutatók, mind a gyógyszerkutatók érdeklődését.

Required language skills: Hungarian
Recommended language skills (in Hungarian): English
Further requirements: 
MSc degree

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-03-15


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )