Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zsolt Horváth
A különböző fenotípusú emlődaganatok miRNS expressziós mintázatának vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Zsolt Horváth
Location of studies (in Hungarian): DE ÁOK Onkológiai Intézet
Abbreviation of location of studies: DEÁOK


Description of the research topic:

Röviden összefoglalva: retrospektív és prospektív vizsgálatot tervezünk.
Retrospektív módon,
1./ a meglévő patológiai minták feldolgozásából a rosszindulatú emlődaganatok egyes (jelenleg elfogadott) genomiakai alcsoportjaiban a jellegzetes miRNS profilok feltérképezése és
2./ a klinikai adatbázis elemzése révén ezen expressziós profilok prognózissal, kezelésre adott válasszal való összefüggéseinek vizsgálata.

Vizsgálatunkban elsődlegesen a HER2-pozitív illetve a Luminalis B típusú genomikai alcsoportokra, ezek összehasonlítására fókuszálunk, és lehetőség szerint a tripla negatív alcsoportot is elemezzük.
Mindkét betegcsoport esetében a HER2 pozitív, egyik esetben hormonreceptor negatív (ez az un. HER2), másik esetben a hormonreceptor pozitív betegek (ez az un. LUMB) csoportjait hasonlítjuk össze. A klinikai adatbázisból azokat a betegeket emeljük ki, akik vagy nagyon gyorsan progrediáltak, vagy nem ill. nagyon hosszú idő után progrediáltak. A különbség - azonos kezelési alapelvek mellett - a betegség intrinsic természetéből fakad. Mi ennek miRNS-kel való összefüggését szándékozzuk kutatni. Kérdéseink: 1./ Eltérnek-e az egyes genomikai alcsoportokon belül a gyorsan illetve lassan progrediálók között a miRNS profilok? 2./ Eltérnek-e a két genomikai alcsoport (melyek tehát a hormonreceptor tartalomban különböznek) gyorsan, illetve lassan progrediáló betegei miRNS profil szerint (páronként) egymástól?
A null-hipotézis megfogalmazásán még gondolkodunk (eltérnek-e...? vagy azonosak-e...?; én most az előbbivel fogalmaztam meg a kérdéseket).

Prospektív módon:
1./ metodológiai jellegű vizsgálat: ugyanazon beteg különböző biológiai mintáiban azonos miRNS-ek mutathatók-e ki? (Null-hipotézis: azonosakat)
2./ Amennyiben a retrospektív vizsgálatból azonosíthatóvá válik prognosztikai vagy prediktív szempontból jól definiálható csoport, úgy annak klinikai validációja.

Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2016-11-15


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )