Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Nagyszótáras, folyamatos magyar nyelvű beszédfelismerés

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
computer sciences
PhD School in Computer Science

Thesis supervisor: László Tóth
Location of studies (in Hungarian): SZTE
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportnál 10 éve
folynak vizsgálatok a magyar nyelv automatikus felismerése terén. A cél a minél kötetlenebb magyar nyelvű beszéd minél pontosabb felismerése.
A teljesen általános felismerés pontossága jelenleg még messze van a gyakorlati használhatóságtól, és a felismerési folyamat minden pontján mutatkoznak továbbfejlesztési lehetőségek. A jellemzőkinyerés terén a hosszú távú, modulációs jellegű feldolgozás irányában tettünk kezdő lépéseket. Az akusztikus modellezés terén mind a szokványos rejtett
Markov-modelles, mind a neuronhálós technikákat használjuk, ezek kombinálása, finomítása, illetve globálisan diszkriminatív tanítása aktuális kutatási célkitűzés. Végezetül a nyelvi modellezés terén meg kell oldani a morfológia olyan kezelését, hogy az illeszkedjen a
beszédfelismerési technológia egyéb részeihez. E téren más csoportoknál történtek kezdeti próbálkozások (mind statisztikai, mind formális módszerekkel), de a megoldástól még messze vagyunk, így ez egy aktuális, megoldatlan kutatási probléma.
A jelöltnek meg kell ismerkednie a csoportnál eddig elért eredményekkel, fejlesztésekkel, el kell sajátítania a (részben saját fejlesztésű, részben nyílt forrású) eszközök használatát.
Az irodalom szinte kizárólag angol nyelvű.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-03-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )